2023. december 7. - Ambrus

Milyen egy jó pergető bot tavi pisztráng horgászathoz?

Milyen tulajdonságokkal rendelkezik egy jó pergető bot tavi pisztráng horgászathoz? Melyek azok a fizikai paraméterek és sajátosságok, amelyeket erősen ajánlott célzottan keresni, amikor a felszerelést állítjuk össze? Ezekhez az egyébként roppant lényeges kérdésekhez adunk támpontokat a bejegyzésben.
2023. október 21. szombat 09:14 - HírExtra

Milyen az ideális pergető bot tavi pisztráng horgászathoz?

Mindenekelőtt könnyű, aminek több oka is van. Egyrészt a csali vezetéshez is kulcsfontosságú a könnyed, lágy jelleg. Másrészt a horgászat jellege miatt is lényeges, hogy hogy kényelmesen és hosszabb ideig lehessen vele dobálni akár egész álló nap.

Úgyhogy akár a TackleBait.hu horgász webáruház pergető bot választékában is így érdemes célzottan keresni. Aztán, mivel maga a módszer is egészen különleges, ezért a speciális akció megléte sem elhanyagolható.

Máskülönben az érzékeny kis wobblereket és kanalakat nem tudnánk kellő hatékonysággal elhúzni. Előnynek számít, ha a választott pálca markolata úgy lett kialakítva, hogy a hosszabb ideig tartó pergetés során kíméli a kart.

Egy remek példa a kézenfekvő választást jelentő pergető horgászbotokra

Ha egy példát akarunk említeni, akkor a Sakura Tsubarea Trout Area Game tudja jól megtestesíteni azt, amit az ember tavi pisztráng pergetésnél elvárhat – mondjuk 230 cm hosszban és 0,5-5gr dobósúly tartománnyal.

Ezekkel a tulajdonságokkal ugyanis a bot egyszerre lehet lágy, de mégsem túlságosan, mintha csak legyező horgászatra készülne az ember. A szóban forgó botnál egyébként speciális gyűrűk is segítik a finom zsinórok gubancmentes kifutását, ezáltal pedig a távolra dobást is.

Tényleg élménypeca az, amit ezzel a pálcával művelni lehet. Többek között a lágyságnak köszönhetően a bottest felső harmada annyira érzékeny, hogy már standard csali vezetésnél is érezni minden kisebb rezdülést. Pláne akkor, ha érkezik a rávágás!

Milyen csali típusokkal lehet eredményes a tavi pisztráng pergetés?

Ahogy a pergető horgászat egyéb műfajainál, úgy értelemszerűen ezen a téren is a folyamatos változtatás és variálás hozhatja meg a kívánt eredményt. Ami biztos, hogy méret szerint inkább az apró csalikkal érdemes próbálkozni, mondjuk 3-5 cm gumikkal, twister csalikkal, apró wobblerekkel, pici körforgó villantókkal.

Minél több szín és kivitel lapul ezek közül a táskánkban, annál több lehet a variációs lehetőségünk, hogy rátaláljunk az aznapi nyerő darabra.

Természetesen magát a technikát sem árt folyamatos jelleggel gyakorolni és tökéletesíteni. De ha valaki egyszer ráérez ennek a műfajnak a szépségére, onnantól kezdve jó eséllyel nem is akarja letenni a pergető horgászbotot, különösen azt követően, hogyha az első pisztrángokat is sikerül megfogni. Egyébként alternatív lehetőségként akár a domolykó vagy többek között a süllő, a kősüllő, netán a balin is beeshet.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását