2023. december 2. - Melinda, Vivien

Lassul az olasz infláció

Olaszországban az előzetesen közöltnek megfelelően 5,3 százalékkal, 2022 januárja óta a legkisebb mértékben nőttek a fogyasztói árak szeptemberben éves összevetésben az augusztusi 5,4 százalékos emelkedést követően - derült ki az olasz statisztikai hivatal, az Istat honlapján hétfőn közzétett végleges adatokból.
2023. október 16. hétfő 17:23 - HírExtra

Az Istat végleges adatai alapján szeptemberben havi szinten ugyancsak az előzetesen közölttel összhangban, 0,2 százalékkal nőttek a fogyasztói árak Olaszországban az előző havi azonos mértékű emelkedést követően.
    
Az Istat közleménye szerint az éves árnövekedés mérséklődése elsősorban a feldolgozatlan élelmiszerek, a feldolgozott élelmiszerek és alkoholos italok, valamint a tartós fogyasztási cikkek árának lassuló növekedésének köszönhető. Eközben a szabályozott energiatermékek árcsökkenése az augusztusi 29,6 százalékról 27,9 százalékra mérséklődött, míg a nem szabályozott energiatermékek ára az előző havi 5,7 százalékos emelkedés után 7,6 százalékkal ment fel éves összehasonlításban.
    
Az uniós összehasonlítási célokra kalkulált harmonizált fogyasztói árindex (HICP) növekedési üteme szeptemberben éves szinten 5,6 százalékra emelkedett az augusztusi 5,5 százalékról, havi összevetésben pedig 1,7 százalék emelkedést mértek az augusztusi 0,2 százalékos növekedés után, döntően a ruházati cikkek és lábbelik nyári leárazásának vége miatt.
    
A feldolgozatlan élelmiszerek és az energia nélkül számított éves maginfláció az előző havi 4,8 százalékról 4,6 százalékra mérséklődött szeptemberben.
 

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását