2024. május 16. - Mózes, Botond

Okostelefon saját fejlesztésű hardverrel és operációs rendszerrel?

Az okostelefonok piacán számos kiváló készüléket találunk. Mégis a legtöbb gyártó ki van szolgáltatva többé kevésbé a piacnak, a beszállítóknak, alkatrészgyártóknak. Nem csoda, hogy vannak olyan cégek, melyek próbálják házon belül megoldani a lehető legtöbb fejlesztést. Méghozzá sikerrel!
2023. július 19. szerda 07:58 - HírExtra

 Lehet top telefont gyártani beszállítók alkatrészeiből?

Természetesen lehet. De az is igaz, hogy ha megnézzük a PC Aréna iPhone kínálatát, akkor nem éppen belépőszintű telefonokat találunk. Márpedig az Apple próbál minél több mindent saját maga legyártani, házon belül megoldani.

De a legtöbb okostelefon-gyártó nem így tesz. Persze számos saját fejlesztésük van, ezek nélkül nem is lehetnének kellően innovatívak ebben az iparágban. De azért a legtöbben beszállítóktól kapják az újabb és újabb chipeket és az operációs rendszer is a legtöbb telefonon Android, melyet a Google fejleszt. 

A Samsung egy kiváló példa arra, hogy így is lehet csúcskategóriát elérni. De biztos ez a legjobb irány? Az Apple szerint például nem. És van is benne logika!

Az iPhone saját chippel és operációs rendszerrel készül!

Az Apple kiválóan használja az erőforrásait, melyek egy jelentős részét fordította már eddig is arra, hogy saját fejlesztéseket finanszírozzon. És itt nemcsak apróságokra kell gondolni, hanem olyan egészen nagy dolgokra is, mint a saját telefonos operációs rendszer (iOS) vagy a saját maguk által fejlesztett és gyártott chipek.

Ez utóbbi területre olyan szinten sikerült ráérezniük, hogy mind az okostelefonjaikban, mind a számítógépeikben található processzorokkal irigylésre méltó teljesítményt sikerült elérniük viszonylag rövid idő alatt.

Már önmagában az, hogy saját operációs rendszert (iOS) fejlesztettek, hatalmas előnyökkel járt. Híres a cég arról, hogy a telefonjaik a meglévő hardveres erőforrásaikat nagyszerűen használják, ami az iOS-nek köszönhető. Épp ezért van az, hogy olykor meglepően kevés RAM mennyiség mellett is sokkal jobban teljesítenek az iPhone készülékek, mint egyéb androidos telefonok (akár nagyobb RAM-mal is).

Miért jó, ha házon belül van a gyártás és a fejlesztés?

A koronavírus-járvány rádöbbentett nagyon sok mindenkit arra, hogy pillanatok alatt omolhat össze egy-egy teljes iparág az ilyen egészségügyi vészhelyzetek esetén. Ez vezetett a chip hiányhoz is például, mely talán legjobban a mobiltelefon-gyártókat és az autógyártókat érintette.

Ha viszont házon belül meg tudják oldani a fejlesztést és a gyártást is, akkor már csak kellő mennyiségű alapanyagra lesz szükségük. A gyártási folyamat innentől kezdve nem függ külső partnerektől.

Ráadásul olyat és úgy fejlesztenek, amilyet csak akarnak, amilyenre csak szükségük van. És a saját operációs rendszernek köszönhetően maximálisan ki tudják használni a hardverben rejlő lehetőségeket!

Természetesen tökéletesen nem lehet kiküszöbölni azt, hogy másoktól is függjön egy okostelefon-gyártó. De törekedni lehet arra, hogy a lehető legtöbbet és a legstabilabban ki lehessen hozni a lehetőségekből.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását