2023. szeptember 24. - Gellért, Mercédesz

Elég volt az üres, elhagyott telefonfülkékből

Soproni Tamás, Terézváros momentumos polgármestere a Facebook-oldalán számolt be róla, hogy megelégelte a kerület a magára hagyott, piszkos és felesleges utcai telefonfülkéket, ezért lépéseket fogadott el a közgyűlés a fülkék tisztítása, vagy eltüntetése érdekében.
2023. július 19. szerda 09:02 - HírExtra

„Több éve levelezünk a Telekommal és az NMHH-val, hogy eltűnjenek végre a minősíthetetlenül ronda, mocskos, többségében használhatatlan belvárosi telefonfülkék. Vagy legalább takarítsák őket” – kezdi bejegyzését a polgármester arról, hogy már régebben felvette a kapcsolatot a fülkék tulajdonosával.

Soproni Tamás szerint kizárólag a Telekom érdekében áll az, hogy ezek a koszos fülkék ne tűnjenek el az utcákról, ugyanis akár működik a készülék benne, akár nem, akár kártyás, akár érmés, akár vécének használják egyesek, akár szemetesnek, az oldalán lévő hirdetések jól jövedelmezhetnek.

Ezért a júniusi testületin úgy döntött a kerület vezetése, hogy úgy módosítják a település védelemről szóló rendeletet, hogy az tiltsa a reklámokat ezeken a fülkéken és kötelező legyen karbantartania azokat a tulajdonosnak.

A polgármester beszámolója szerint ezzel azt akarják elérni, hogy az ország végre kezdjen el felzárkózni a XXI. század normáihoz és a fülkéket vagy bontsa el, vagy takarítsa rendszeresen a Telekom.

„Amennyiben a Magyar Telekom ezeket a feladatokat nem képes tulajdonosként és üzemeltetőként ellátni (miközben a fülkék oldalát a mai napi hirdetési felületként értékesíti), úgy ellenszolgáltatás fejében önkormányzatunk átvállalja a teendőket, és arra is nyitottak vagyunk, hogy a funkció nélküli fülkéket hasznosítsuk, akár művészeti projektekhez, akár közösségi funkcióra” – írja posztja végén Soproni.

A Magyar Telekom állásfogalása

A Magyar Telekomnak, mint egyetemes szolgáltatónak a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság kijelölő határozatából eredő kötelezettsége, hogy az egyetemes szolgáltatási területén minden háromezer főnél kisebb lélekszámú település esetében településenként legalább egy darab, ennél nagyobb településeken pedig minden megkezdett háromezer lakosonként legalább egy darab nyilvános telefonállomást működtessen. Jelenleg a Magyar Telekom a fennálló egyetemes kötelezettség miatt nem szerelhet le tömegesen telefonfülkéket. 

A Magyar Telekom szolgáltatási területén jelenleg is folyik az üzemelő nyilvános távbeszélő állomások mennyiségének áttekintése, racionalizálása, melynek keretén belül várhatóan több – az egyetemes kötelezettségen túli – telefonkészülék és telefonfülke leszerelésére, illetve típuscseréjére kerül sor. Ennek keretén belül a Magyar Telekom az elmúlt évben Budapesten nagyságrendileg 400, vidéken 50 telefonfülkét szerelt le. A Telekom éves szinten közel 350 millió forintot költ a fülkék fenntartására.

Sajnos a nyilvános telefonfülkék szennyezéséről, rongálásáról napi gyakorisággal kapjuk a bejelentéseket, a vandalizmus miatt – főleg a nagyvárosokban, kiemelten Budapest területén - sokszor az átlagosnál gyakoribb takarítás és karbantartás szükséges. A telefonfülkéket rendszeresen ellenőrizzük, takarítjuk, illetve a lakossági bejelentésekre soron kívüli takarítást rendelünk meg, ilyen módon igyekszünk a telefonfülkéket rendben tartani, a szennyezéseket eltávolítani, a rongálásokat javítani annak érdekében, hogy a távbeszélőhelyeket ügyfeleink a jövőben is rendeltetésüknek megfelelően tudják használni.

Soproni válasza

A Momentumos politikus a Telekom reakciójára válaszul kifejtette, hogy ebben az esetben Terézvárosban 12 fülkének kellene lennie, és sajnos a válaszban nem esik szó a fülkék tisztaságáról. „Láthatóan ezekkel a feladatokkal (graffitimentesítés, matricalekaparás, üvegcsere, takarítás) nem nagyon foglalkoznak, pedig a fülkéken lévő reklámok utáni bevételekből talán futná a napi tisztításra” – teszi hozzá.

Soproni továbbra is azt szeretné, hogy:

a jogalkotók és az NMHH vegye ki a telefonállomásokat az egyetemes szolgáltatások sorából, tehát ne legyen kötelező Budapesten telefonállomást üzemeltetni,

a Telekom bontsa el a használhatatlan (pl. telefonkártyás) telefonfülkéket,

a Telekom graffitimentesítse, takarítsa, javítsa, fesse át a működő telefonfülkéit, azaz tartsa ezeket rendesen karban.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását