2023. szeptember 24. - Gellért, Mercédesz

MSZP: Új bérmegállapodás kell

Korózs Lajos, MSZP-s politikus szerint sokak nettó fizetése köszönőviszonyban sincs a KSH-s átlagbérrel.
2023. június 24. szombat 11:26 - HírExtra

Korózs Lajos közleménye:

A KSH a közelmúltban publikált néhány fontos elemzést, egyrészt a fizetésekről, másrészt a munkaerőpiac helyzetéről. 568.300 forint a bruttó átlagkereset hazánkban, azonban érdemesebb a nettó számokat nézni, hiszen a nettóból fizetjük gyermekeink taníttatását, az élelmiszerek megvásárlását, a közüzemi díjak befizetését. A kedvezmények nélkül számított nettó átlagkereset 377.900 forint. 

Azonban ennél is reálisabb képet fest a mediánbér, ami egy olyan középértéket mutat, hogy ha minden magyar munkavállalót sorba állítunk, akkor a középen álló dolgozó fizetését láthatjuk. Középen már csak 306.700 forint a mediánbér, amivel érdemes számolni. Ez az összeg már csak fele a bruttó átlagkeresetnek.

A statisztikai adatokból kirajzolódik, hogy kiemelkedően, az országos átlag felett keresnek pénzügyi szektorban, az infokommunikációs szektorban és az energetikai iparban is, azonban az oktatásban, az adminisztrációban, a mezőgazdaságban dolgozók, valamint az egészségügyben és a szociális szférában már átlag alatti fizetésekkel találkozhatunk.

A sor végén azok vannak, akik tanítják a gyermekeinket, akik gyógyítják a betegeket és akik az elesetteket gyámolítják. Ez nagyon nincs jól! Magyarországon nyomorultul alacsonyak a fizetések! Egy szociológiai felmérés szerint a dolgozók egyharmada semmilyen béremelést nem kapott az idei évben. 

A múlt év szeptembere óta kőkemény reálbércsökkenés van Magyarországon. Válságban van az ország, a gazdaság és a társadalom is. Az Eurostat a napokban publikált egy felmérést, hogy milyen életszínvonalon élnek az emberek az unióban. Magyarország a sereghajtó utolsó előtti helyen van, már a románok is lehagytak bennünket. 

Magyarországon nyomorultul alacsonyak a bérek, ezért a magyar munkaerő nyugatra vándorol, ezres nagyságrendben nőtt azoknak a száma, akik külföldre mentek dolgozni. Nincs Magyarországon megfelelő munkaerő annak ellenére, hogy közel 250-300 ezres fős potenciális munkaerő tartalék van hazánkban. 

A kormány a parlamentben benyújtotta azt a törvényjavaslatot, amely lehetővé teszi, hogy egyszerűsített eljárás keretében harmadik országból is hozhassanak vendégmunkásokat, többek között Indiából, Mongóliából, Kazahsztánból és a Fülöp-szigetekről. 
Felmerül a kérdés, hogy kik és mennyiért fognak itt dolgozni? Mert ha csak azért hozzák ide ezeket az embereket, hogy letörjék a magyar béreket és másik munkakultúrát honosítsanak meg, akkor köszönjük, nem kérünk belőle! 

Magyarország nem képes a saját polgárait helyzetbe hozni, csődöt mondott a felnőttképzés, az átképzés és a szakképzés is. 

Az MSZP szerint ezért új bérmegállapodásra, új foglalkoztatáspolitikára és új adó- és járulékpolitikára van szükség.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását