2023. szeptember 30. - Jeromos

Nagy siker felé menetelnek

Negyeddöntőbe jutott az Ecseki Nándor, Madarász Dóra vegyes páros asztaliteniszben a krakkói központú Európa Játékokon.
2023. június 23. péntek 13:10 - HírExtra

Az ezer férőhelyes külvárosi Hutnik Arénában, ahol a délelőtti programra csak pár tucat néző volt kíváncsi, fél 12-kor szólították a magyarokat, akik a Samuel Kulczycki, Katarzyna Wegrzyn lengyel kettőssel mérkőztek meg a 16-os tábla első fordulójában.
    
Az első szett 4-4-ig volt szoros, azután felpörögtek a magyarok és szinte pillanatok alatt 11-5-re alakították az állást, ezzel előnybe kerültek. A második játszma eleje is szorosan alakult, jött a lelátóról a biztatás, hogy "lazán, lazán, gyerünk", és 7-6 után csakhamar 11-6-tal ért véget a második szakasz. A harmadik 0-3-mal indult, de ebben a periódusban a lengyelek játszottak pontosabban, így elmaradt a magyar felzárkózás és fordítás. Három-hétről még 7-8-ra alakult az állás, a következő négy pont viszont a hazaiaké volt.
    
A negyedik szettben változott az addigi forgatókönyv, a magyarok kerültek 4-0-s előnybe, a folytatás viszont nem sikerült, a lengyelek nyolc pontot szereztek, míg a magyarok csak egyet. Öt-nyolcnál fordult megint a kocka, pár pillanat múlva 9-8-nál összejött a fordítás. Csakhogy a lengyelek összekapták magukat, egyenlítettek, 9-9-nél Ecsekinek rossz volt a fogadása, majd a következő pont is a lengyeleké lett. A döntő játszmában 3-1-es magyar vezetésnél Ecseki távolról küldött vissza védhetetlen tenyerest, aztán 6-2 után sorozatban négy lengyel pont következett. A holtponton túljutva, ismét két sikeres magyar labdamenet következett, 9-7-nél pedig Madarász nagyon jó fogadása ért pontot, és végül az utolsó is meglett.
   
 Az Ecseki, Madarász vegyes páros - amely a májusi, durbani világbajnokságon meccslabdáról kapott ki a későbbi bronzérmes hongkongi ellenfelétől, és ez alapján Krakkóban a végső győzelemre is esélyes - a negyeddöntőben a Barbora Balazova, Lubomir Pistej szlovák duóval mérkőzik majd meg szombaton. Külön motivációt jelenthet számára, hogy az aranyérem mellé olimpiai kvóta is jár - az Európa Játékok sportági viadalán kizárólag ebben a számban.
    
Madarász Dóra úgy vélekedett, hogy az a reális, ami az első két szettben történt, és nem az, ami utána. "Így utólag azt tudom mondani, jó, hogy ilyen hullámvölgyön is túl voltunk és nagyon jól tudtuk kezelni, mert a döntő szett elején már ők voltak lelki fölényben. Örülök, hogy ebből kikászálódtunk, végig vezettük a döntő szettet és győzni tudtunk. - értékelt a vegyes zónában. - Utólag örülök, hogy 3-2-re nyertünk, mert egyre nehezebbek a meccsek, bele kell jönni, hogy tudjuk kezelni ezeket a helyzeteket. Egyre jobban kiéleződik majd, hogy ezt ki bírja jobban mentálisan."
    
Ecseki szerint a tudat alatti kezd el akkor dolgozni, ha egy páros 2-0-ra vezet.
    
"Ezt minél jobban meg kell nekünk próbálni kizárni, mert különben hasonló eset történhet, hogy 2-0-s vezetésről - belülről úgy érezzük, hogy másodpercek alatt - 2-2-es döntetlen lesz. A döntő szett pedig már egy orosz rulett, főleg vegyes párosban" - vélekedett, hozzátéve, hogy az utolsó játszma vége felé több nagyon jó döntést hoztak, amivel el tudtak lépni, és erre büszkék.
    
A következő ellenfelet illetően azt mondta, a "szlovák meccs" papíron nehezebb lesz, de sok múlik a stíluson is. "A két szlovák játékos nagyon képzett, de szerintem a mi fiatalos lendületünkkel és energiánkkal nehéz felvenni itt Európában a versenyt. Nagyon agresszív stílusunk van, amit ha jó napot fogunk ki és a fejünk is a helyén van, akkor nagyon nehéz lekövetni" - emelte ki.
    
Bátorfi Zoltán, a női válogatott kapitánya úgy látta, hogy az első két játszma után a lengyelek kicsit változtattak a játékukon, a harmadik szett "oda ment elég meggyőzően", a negyedikben pedig magyar oldalon akadtak fegyelmezetlenségek.
    
Mint mondta, a következő ellenfél tapasztalt, már Tokióban, az olimpián is ott volt, de a magyar páros még nem játszott vele.

"Eredményekben nem szeretek célkitűzéseket megfogalmazni, mert az egy pici nyomást tesz a játékosokra. Én az szeretném, hogy azokat a tétszituációkat, amiket gyakorolunk, meg tudjuk játszani, szeretném látni a fejlődést. Ha ezek fognak működni, akkor nincsen legyőzhetetlen páros, akkor bármi meglehet" - tette hozzá.

    Eredmény:
    vegyes páros, nyolcaddöntő:
Ecseki Nándor, Madarász Dóra-Samuel Kulczycki, Katarzyna Wegrzyn (lengyel) 3-2 (5, 6, -7, -9, 7)

    később:    
    női egyes, 2. forduló (a 32 közé jutásért):
Madarász Dóra-Margo Degraef (belga) 16.30
Nagyváradi Mercédesz-Christina Källberg (svéd) 18.30
    férfi egyes, 2. forduló (a 32 közé jutásért)
Szudi Ádám-Adrien Rassenfosse (belga) 16.30
Majoros Bence-Borgar Haug (norvég) 18.30

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását