2024. május 5. - Györgyi

Bajnai lát fantáziát az MDF-ben

Lényegi, tartalmi kérdésekről beszélt a miniszterelnök az MDF vezetőivel. Bajnai Gordon közölte: az MDF által képviselt irányok sokszor egybeesnek azzal az iránnyal, amelyre a kormány szeretné az ország szekerét vinni.
2009. április 23. csütörtök 11:20 - HírExtra
A kormányfő üdítő kivételnek nevezte az MDF vezetőivel folytatott megbeszélést. Hozzátette: egy felelős ellenzéki párttal arról beszélgetett, hogy mit kell tennie az ország érdekében annak, aki éppen a hatalmat gyakorolja, és nem arról folyt a beszélgetés, hogy ki van hatalmon.

Bajnai Gordon elmondta: beszéltek arról, hogy milyen lépésekre van szükség, hogy a kormány a válságban megvédje a családok otthonait, hogy talpon tudja tartania kis-, és középvállalkozásokat.

Hozzátette: az MDF vezetőivel egyetértettek abban, hogy nem elég csak rövid távú válságkezelést folytatni, hanem a kormánynak olyan lépéseket kell tennie, mellyel visszaszerezheti a bizalmat is.

A kormányfő hangsúlyozta: szükség van Magyarország önbizalmának helyreállítására.
Mint mondta, az MDF által képviselt irányok sokszor egybeesnek azzal az iránnyal, amelyre a kormány szeretné az ország szekerét vinni. Hozzátette: arra számít, hogy azokat a helyenként fájdalmas lépéseket, melyeket a kormány javasol, és amikkel az MDF is egyetért, azokat az ellenzéki párt megszavazza majd.

Kérdésre válaszolva közölte: nincs off-shore cégben tulajdona már nagyon rég óta. Ha egyébként lenne, és jogszerűen lenne, akkor neki is a jövőbeni jogszabály hatálya alá kellene esnie, hiszen senki sem lehet kivétel - tette hozzá.

Szintén kérdésre válaszolva az ingatlanadó kapcsán azt mondta: a pénzügyminiszter még dolgozik a kormány 2010-es adójavaslatain, ami körülbelül két hét múlva lesz kész. Hozzátette: azt tervezik, hogy nagyobb ingatlan vagyonoknál nagyobb, míg kisebb ingatlan értékeknél kisebb terhet raknak a családok vállára.

Dávid Ibolya, az MDF elnöke - akit a találkozóra elkísért Herényi Károly volt frakcióvezető és Makay Zsolt, a párt országos választmányának elnöke is - újságíróknak azt mondta: beszéltek a párt- és kampányfinanszírozás tarthatatlanságáról, valamint új munkahelyek létesítéséről.

A párt elnöke kiemelte: Magyarországon könnyíteni kell a munkavállaláshoz szükséges feltételeket. Hozzátette: javasolták a feltételek megváltoztatását az alkalmi munka és a részmunka területén, hogy új munkahelyeket lehessen teremteni.

Dávid Ibolya közölte: megkérte a miniszterelnököt, tegye lehetővé, hogy megszülethessen egy olyan törvény, ami átlátható viszonyokat teremthetne a párt és kampányfinanszírozásban.

Hangsúlyozta azt is: ami ma kormányprogram címén történik, az a száznapos program következménye, illetve annak a módosítása. A Bajnai-kormány programja felér egy bocsánatkéréssel - tette hozzá.

Kiemelte: mindamellett, hogy az MDF helyesnek tarja, hogy a száznapos programmal szemben elindult egy racionálisabb programalkotás, a tárgyaláson számos kritikát is megfogalmaztak a program elemeivel kapcsolatban.

Dávid Ibolya újságírói kérdésre azt mondta: még sok minden nem tudható a program elemeiről, ezért az MDF megvárja, míg az előterjesztések megszületnek, és utána dönt arról, hogy támogatja-e azokat.

Újból hangsúlyozta azt is: az MDF a parlament feloszlatása mellett tette le a voksát, azonban 204 képviselő az Országgyűlésben bebizonyította, hogy tudnak egy kormányt és kormányfőt támogatni.

(Bajnai Gordont április 14-én választotta meg az Országgyűlés miniszterelnöknek, mikor a többség támogatta a bizalmatlansági indítványt. A volt MDF-es frakciótagok közül tartózkodott az elnökségi ajánlás értelmében Dávid Ibolya, Herényi Károly, Csapody Miklós, Dragon Pál, Karsai Péter és Pettkó András. Hock Zoltán, Katona Kálmán és Csáky András jelen volt, de nem szavazott. Lengyel Zoltán pedig igennek szavazott.)
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását