2024. április 20. - Tivadar

Ezek a leggyakoribb mozgásszervi betegségek, amikre figyelni kell!

A mozgásszervi betegségek világszerte vezető szerepet töltenek be a rokkantság kialakulásában. A népességnövekedés és öregedés miatt pedig ezeknek a száma csak emelkedni fog. Mint ilyen probléma érdemes tudni róla néhány általános infót, illetve ismerni a kezelési módokat.
2023. május 17. szerda 08:12 - HírExtra

Világszerte körülbelül 1,71 milliárd ember él valamilyen mozgásszervi betegséggel, beleértve a derékfájást, a nyaki fájdalmat, a töréseket, de ide tartozik az alagút szindróma és egyéb sérülések kialakulása. A mozgásszervi megbetegedések előfordulása igencsak gyakori, és szinte minden korosztályt érint – derüli ki a Global Burden of Disease 2019-es felmérése során.

Az izom-csontrendszer egészségének fontossága

Az izom-csontrendszer a mozgásszervi rendszer teljesítményét jelenti, amely érintetlen izmokat, csontokat, ízületeket és szomszédos kötőszöveteket foglal magában. Hihetetlen, de a mozgásszervi károsodások több mint 150 különböző betegséget/állapotot is tükrözhetnek, amelyek hatással vannak a rendszerre. Mindezt az izmok, csontok, ízületek és a szomszédos kötőszövetek károsodása jellemzi, ami átmeneti vagy egész életen át tartó működési korlátozásokhoz is vezethet.

Az izom-csontrendszeri betegségek ismertetője a fájdalom, a mobilitás és a kézügyesség korlátozottsága, ami hatással van az érintett munkaképességére és a társadalomban való aktív részvételére.

Sajnos az izom-csontrendszeri állapotok az egész élet során relevánsak lehetnek – a gyermekkortól az idősebb korig. A hirtelen fellépő és rövid életű állapotoktól – például törések, ficamok és húzódások, amelyek fájdalommal és működési korlátokkal járnak – a hosszú távú állapotokig, például a krónikus derékfájásig terjedhetnek.

Mi tartozhat a mozgásszervi betegségek közé?

- ínhüvelygyulladás;

- izom-, ínfeszülés;

- mellkaskimeneti szindróma;

- teniszkönyök;

- degeneratív porckorong betegség;

- porckorongsérv;

- alagút és feszült nyak szindróma stb.

Kialakulásának legfőbb okai

Mint említettük hátterében a csont- és izomrendszer betegségei állnak. Bár az okok igencsak változatosak, általánosságban elmondható, hogy az izomszövet károsodása során fordul elő. Ehhez elég egy kisebb esés, ficam vagy ütésből származó sérülés. De gondok adódhatnak a helytelen testtartásból is, az ismétlődő mozdulatokból, vagy akár a sokáig tartó mozdulatlan állásból vagy ülésből.

Milyen kezelési eljárás lehet hatásos?

Az első tünetek megjelenése után a nem szteroid gyulladáscsökkentő a leggyakrabban alkalmazott módszer, ami enyhíti a fájdalmat és csökkenti a gyulladást. A további kezelések közé tartoznak az izomerősítő gyakorlatok, a gyógytorna, manuálterápia.

Mivel sok minden mögött állhat izomfájdalom, még a borda fájdalom mögött is, amit elsőként a legtöbb ember súlyos szív- vagy májbetegségnek gondol, így fontos kezeltetni. Akármilyen izom-, és/vagy csontrendszeri panasszal néz szembe valaki nagyon fontos időben felkeresni egy szakembert.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását