2023. június 1. - Tünde

EU: Egyenlő bérek a nemek közt

Az Európai Unió Tanácsa új szabályokat fogadott el a nemek közötti uniós bérszakadék megszüntetésének elősegítésére - tájékoztatott az uniós tanács hétfőn.
2023. április 24. hétfő 17:11 - HírExtra

A bérek átláthatóságáról szóló irányelv értelmében az uniós vállalatoknak meg kell osztaniuk egymással az információkat arról, hogy mennyit fizetnek a nőknek és a férfiaknak az egyenlő értékű munkáért, és lépéseket kell tenniük, ha a nemek közötti bérszakadék meghaladja az öt százalékot.
    
Az új irányelv rendelkezéseket tartalmaz a bérdiszkrimináció áldozatainak kártérítéséről, valamint a szabályokat megszegő munkáltatók büntetéséről, beleértve a bírságokat is.
    
Az új szabályok kötelezővé teszik a munkáltatók számára, hogy akár az álláshirdetésben, akár az interjú előtt tájékoztassák az álláskeresőket a meghirdetett állások kezdő fizetéséről vagy fizetési tartományáról. A munkáltatók a továbbiakban nem kérdezhetik meg a jelölteket fizetési előzményeikről.
    
A munkába állást követően a munkavállalók jogosultak lesznek tájékoztatást kérni munkáltatóiktól az azonos vagy egyenlő értékű munkát végző munkavállalói kategóriák átlagos bérszintjéről, nemek szerinti bontásban. Hozzáférhetnek továbbá a fizetés és a szakmai előmenetel meghatározásához használt feltételekhez, melyeknek objektívnek és nemi szempontból semlegesnek kell lenniük.
    
A több mint 250 alkalmazottat foglalkoztató vállalatoknak évente jelentést kell tenniük az illetékes nemzeti hatóságnak a szervezetükön belüli nemek közötti bérszakadékról. A kisebb szervezetek - kezdetben a 150 alkalmazottat nem meghaladó foglalkoztatók - esetében háromévente lesz jelentéstételi kötelezettség. Amennyiben a jelentés öt százalékot meghaladó bérszakadékot tár fel, amely objektív, nemi szempontból semleges kritériumokkal nem indokolható, a vállalatoknak a munkavállalók képviselőivel együttműködésben végzett közös bérértékelés formájában kell lépéseket tenniük.
    
Az új irányelv értelmében azok a munkavállalók, akik nemi alapú bérdiszkriminációt szenvedtek el, kártérítésben részesülhetnek, beleértve a hátralék és a kapcsolódó bónuszok vagy természetbeni kifizetések teljes megtérítését. Míg a bérdiszkriminációs ügyekben a bizonyítási teher hagyományosan a munkavállalóra hárul, a jövőben a munkáltatón múlik annak bizonyítása, hogy nem sértette meg az egyenlő díjazásra és a bérek átláthatóságára vonatkozó uniós szabályokat. A jogsértésekért kiszabott szankcióknak hatékonyaknak, arányosaknak és visszatartó erejűeknek kell lenniük, és pénzbírságot is magukban foglalnak.
    
Az irányelv olyan rendelkezéseket is tartalmaz, amelyek biztosítják a megváltozott munkaképességű munkavállalók igényeinek figyelembevételét.
    
A bérek átláthatóságáról szóló irányelv hivatalos kihirdetésével lép hatályba. A tagországoknak ezt követően legfeljebb három év áll rendelkezésükre, hogy nemzeti jogszabályaikat az új szabályok figyelembevételével kiigazítsák.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását