2024. május 18. - Erik, Alexandra

Oszkó tartaná a hiányt jövőre is

Oszkó Péter szerint a 3,8 százalékos GDP-arányos államháztartási hiányt 2010-re nem lehet "elmozdítani", nemcsak azért, mert ezt a Nemzetközi Valutaalap (IMF), hanem azért, mert a piacok is ezt várják el Magyarországtól.
2009. július 1. szerda 11:36 - HírExtra
A pénzügyminiszter a Magyar Televízió Napkelte című műsorában szerda reggel hozzátette: a piacok "ezért kezdték el jutalmazni Magyarországot". Ehhez meg kell tenni ésszerű lépéseket - mondta, és ezek közé sorolta a MÁV központi állami támogatásának lefaragását, az önkormányzatok központi támogatásának csökkentését. Kifejtette: a MÁV-ra "irdatlan pénzeket", éves szinten 250 milliárd forintot költ el az ország most is, sokkal többet, mint amekkora összeget a 13. havi nyugdíj jelent.

Hozzátette: az önkormányzati rendszerre is nagyon sokat költenek, nem a leghatékonyabb módon. Az országnak tartania kell magát ahhoz a pályához, ami láthatóan a magyar gazdaság javát szolgálja, ezért "ezeknek a feladatoknak is neki kell mennünk". Elmondta: "ha megnézzük a forint árfolyamát, megnézzük a tőzsdeindexeket, a rövid távon eredményt produkáló mutatókat, az elmúlt negyedévnek már komoly eredménye volt".

Arra a kérdésre, hogy a kedden nyilvánosságra hozott IMF-országértékelésben a nemzetközi pénzügyi intézmény kockázatokat is megfogalmazott, úgy válaszolt a pénzügyminiszter: "nem emiatt a kormány miatt lát a Valutaalap kockázatokat". Hozzátette, az IMF-jelentés még az adótörvényekre vonatkozó hétfői végszavazás előtt fogalmazódott meg az IMF küldöttségének májusi látogatása után. Az ország most jól vizsgázott, bebizonyította, hogy képes "a helyzethez felnőni" - utalt a pénzügyminiszter a jövő évi adótörvények hétfői elfogadására.

Arra a kérdésre, hogy miért volt szükség a tételes egészségügyi hozzájárulás eltörlésére azt mondta: a kormányzat az idén 6,7 százalékos gazdasági visszaeséssel számol, ebben az esetben még fontosabb a küzdelem a munkahelyek megtartásáért. Hozzátette: a kormánynak el kellett döntenie, hogy rövid távon a kkv-k számára csökkentse a foglalkoztatás költségeit, vagy küzdjön a feketegazdaság ellen. A kormány végül a foglalkoztatás erősítését választotta - mondta.

Oszkó Péter védelmébe vette a vagyonadó elfogadott koncepcióját. Elmondta: ebből az adónemből a kormány éves szinten mintegy 50 milliárd forint költségvetési bevételt vár, de a vagyonadó összességében csak a lakásállomány 5 százalékát érinti, meglehetősen konzervatív számítás alapján. Megemlítette, hogy a cégeknek is kell vagyonadót fizetniük azok után az ingatlanok után, amelyeket lakás céljából hasznosítanak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását