2024. március 19. - József, Bánk

Munkavédelem - a biztonságos munkavégzés feltételeinek megteremtése

Milyen intézkedéseket szükséges betartani és betartatni a gyakorlatban, hogy elkerülhessük a baleseteket és az egészségkárosodást?
2022. december 2. péntek 15:31 - HírExtra

Rengeteg olyan szektor létezik, amelyek hétköznapi szemmel nézve is sok veszélyt rejtenek magukban – gondoljunk csak az építőiparra, a szállítmányozásra vagy akár az egészségügyre –, de voltaképpen minden, a legártalmatlanabbnak tűnő szakmában, munkakörben és munkahelyen is előfordulhatnak balesetek. 

Éppen ezért a törvény kimondja, hogy a szervezett munkavégzésben résztvevőknek kötelező megfelelniük a munkavédelmi előírásoknak. A terület két nagy halmazra bontható, munkabiztonságra és munkaegészségügyre: míg előbbi lényegében a baleset-megelőzést jelenti, addig utóbbi a megfelelő higiénés körülményekre vonatkozik.

A munkavédelem célja és feladata

A biztonságos munkakörülmények, valamint ezek tárgyi és személyi feltételeinek megléte elengedhetetlen ahhoz, hogy a munkavállalók testi épsége és munkavégző képessége védve legyen. Ebbe nagyon sok minden beletartozik a munka- és védőeszközöktől kezdve a munkamódszereken át egészen a különböző képzésekig.

A munkáltató nemcsak arról köteles gondoskodni, hogy a munkaeszközök megfelelő műszaki állapotban legyenek, hanem arról is, hogy az alkalmazásában állók ismerjék és alkalmazzák a munkavédelemmel kapcsolatos szabályokat, tennivalókat – ezért van szükség rendszeres munkavédelmi oktatásra. A munkavédelmi oktatás során a munkavállaló olyan elméleti és gyakorlati ismeretekre tesz szert, amelyek alkalmazása nélkülözhetetlen az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzéshez.

Bár a munkavédelmi törvény szövege szükségszerűen hosszú és részletes, egy ponton roppant egyszerűen és világosan fogalmaz: „A Magyarországon munkát végzőknek joguk van a biztonságos és egészséges munkafeltételekhez.” Hogy ez megvalósuljon, a munkáltató kötelező jelleggel tart megfelelő időközönként munkavédelmi oktatást, a munkavállaló pedig köteles betartani annak tartalmát.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását