2024. március 19. - József, Bánk

Tajvan a feszültség központjában

Tajvan amerikai támogatással csütörtökön megtagadta Kínához tartozását, és visszautasította egyesülését Kínával az „egy ország, két rendszer” elve alapján – jelentette a Magyar Békekör tudósítója.
2022. augusztus 11. csütörtök 10:50 - HírExtra

 Peking válaszul visszavonta arra tett ígéretét, hogy nem küld katonát Tajvanra,  a kínai fegyveres erők pedig folytatják a sziget blokád alá vételét és elfoglalását szimuláló hadgyakorlatukat, jóllehet a gyakorlat befejezését 7-re tervezték.

Nancy Pelosi, az amerikai kongresszus augusztus 2-án Tajvanon járt elnöke Washingtonban szerdán közölte, hogy „az Egyesült Államok nem hagyja elszigetelni Tajvant”. Tajvanon jártakor Pelosi azt mondta, hogy az Egyesült Államoknak meg kell védenie Tajvant Kínával szemben.

Moszkva védelmébe vette Peking álláspontját. Az orosz külügyminisztérium szóvivője, Maria Zaharova Pelosi kijelentését kommentálva kijelentette, hogy az Egyesült Államoknak nincs sem jogi, sem erkölcsi alapja, hogy döntsön országok és népek sorsáról.

A kínai-orosz szoros együttműködésre jellemzően Kína támogatásáról biztosította Oroszországot Ukrajnával kapcsolatban, és moszkvai nagykövete révén tudatta, hogy az ukrán válság kirobbantójának és szítójának Washingtont tartja. “Amerika végső célja, hogy kimerítse és szétzúzza Oroszországot egy elhúzódó háborúval és a szankciókkal” – mondta Zsang Han-huj nagykövet.

Forrás: Magyar Békekör
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását