2024. április 17. - Rudolf

A világrekorder író megemlékezett Guinness rekorder elődjéről

2021 augusztusában már világrekorderként jegyezték Nemere Istvánt, mint a legtöbb megjelent könyvvel rendelkező jelenleg is élő írót. Most ő emlékezett meg egy olyan pályatársáról, aki hasonlóan híres volt írói teljesítményéről: 1911. március 13-án született L. Ron Hubbard író, akinek idén 80 éve jelent meg első novellája.
2022. március 15. kedd 13:25 - HírExtra

Hubbard a XX. század békebeli Amerikájának egyik vezető ponyvaregény-szerzője volt. A ponyva „aranykorában”, ahogy ezt az időszakot nevezik, még alig jelentek meg a hangosfilmek, a televízió is gyerekcipőben járt. A rádió, a színház és a regények, a folytatásos irodalmi magazinok uralták a szórakoztatóipart. 

„Hubbard az aranykor egyik legtermékenyebb írója volt. Bár legtöbben tudományos-fantasztikus műveit ismerik, utazásai és kalandjai során gyűjtött tapasztalatát felhasználva számos műfajban alkotott a westerntől a detektívregényeken keresztül a romantikus történetekig. Neve azért kapcsolódik olyan erősen a sci-fihez, mert leghíresebb történetei ebben a zsánerben születtek. Magyarul is megjelent Rettegés című könyvét kortársai közül Stephen King, Ray Bradbury és Isaac Asimov is méltatta. A Háború a Földön regényéről Robert Heinlein írta, hogy mennyire élvezte a nagyszerű történetet.” –magyarázza Nemere István.

Hubbard figyelme már a II. Világháború előtt az emberi problémák forrásának felkutatására irányult, és ez az érdeklődés a háború után szinte kizárólag erre korlátozódott. A Dianetika című önsegítő könyve 1950-es megjelenése utáni megnövekedett érdeklődés nyomán újabb könyveket publikált, és megalapította a szcientológia mozgalmat, amely a következő 35 évre meghatározta életét. 

„Hubbard írói pályafutásának 50. évfordulója alkalmából visszatért a tudományos-fantasztikum világába és két bestseller művel tette fel a koronát munkásságára. A már említett Háború a Földön mellett megírta a tíz kötetből álló Földi küldetés űropera-eposzt is, amely görbe tükröt tart jelenlegi társadalmunk elé. Azonban nem állt meg ennél, hanem A Jövő Írói és Illusztrátorai címmel tehetséggondozó versenyt alapított, amely mára a feltörekvő sci-fi írók egyik legkomolyabb kitörési lehetősége, illetve betörési lehetősége az iparba.” – meséli Nemere.

Az immár 37 éve megrendezésre kerülő verseny pályaműveit olyan neves írókból álló zsűri értékelte, és mentorálta a jelentkezőket, mint Brian Herbert, Frederik Pohl, Kevin J. Anderson, Orson Scott Card, vagy a műfaj két legrangosabb díját, a Hugo-t és a Nebula-t nőként egyaránt elsőként elnyerő Anne McCaffrey. Az illusztrátoroknál pedig például a szakma két állócsillaga, Frank Kelly Freas és Frank Frazetta. A versenyművekből kiadott antológia rendszeresen felkerül a New York Times bestseller listájára. 

„Kétségtelen, hogy Hubbard életművét különböző vélemények és megítélések kísérik, de ez így van bármely más közszereplővel, aki hasonlóan komoly befolyást gyakorolt a társadalomra. Íróként a mai napig szerepel a Guinness Világrekordok nyilvántartásában, mint a legtöbb művet publikált szerző. Ilyen teljesítményt csak az tud nyújtani, aki komoly felkészültséggel és munkaetikával rendelkezik. 

Higgyék el, tudom miről beszélek.” – mondja Nemere mosollyal a szája szegletében. – „Úgy gondoltam, hogy írói pályájának 80. és születésének 111. évfordulója alkalmából méltó megemlékeznem róla, különösen akkor, amikor én is segíthettem azoknak a Hubbard humanitárius hagyatékát tovább vivő fiataloknak, akik segélyekkel támogatták a szomszédos háború elől menekülő embertársainkat.”

Nemere István kézzel írt laudációjának bőrből készült egyedi díszművét a Szcientológia Egyház nyíregyházi missziójában adta át az egyház képviselőinek.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását