2024. március 19. - József, Bánk

A kínai profittermelés picit belassult

Lassult a kínai ipari vállalatok nyereségnövekedése decemberben, miután az újabb koronavírus-járványgócok megjelenése és a termelői árak emelkedése rányomta a bélyegét a keresletre.
2022. január 27. csütörtök 09:25 - HírExtra

A kínai statisztikai hivatal csütörtökön azt közölte, hogy az ipari vállalatok nyeresége 734,20 milliárd jüan (115,70 milliárd dollár) volt decemberben, 4,2 százalékkal növekedve éves összevetésben. A növekedés üteme ezzel jócskán elmaradt a 9,0 százalékos novemberi adattól, a bővülés jelentős lassulását jelezve.
    
A statisztikai hivatal felmérése azokra a vállalatokra terjed ki, amelyeknek a fő tevékenységéből származó éves árbevétele meghaladja a 20 millió jüant (3,15 millió dollár).
    
A múlt év egészét tekintve az ipari vállalatok nyeresége 8,71 ezer milliárd jüant (1,37 ezer milliárd dollár) ért el. Ez 34,3 százalékos nyereségnövekedést jelent éves összevetésben, ami szintén mérséklődés a tizenegy havi, 38,0 százalékos bővüléshez képest. A tavalyi adat mindazonáltal javulást mutat az egy évvel korábban, a koronavírus-járvány miatt 4,1 százalékosra zsugorodott nyereségnövekedéshez viszonyítva.
    
A tulajdonosi összetétel alapján a legnagyobb - 56,0 százalékos - mértékben az állami vállalatok nyeresége nőtt, míg a legszerényebb - 21,1 százalékos - nyereségnövekedést a kínai szárazföldön kívüli tulajdonban lévő vállalatok - köztük egyebek mellett a külföldi, valamint a hongkongi kézben lévő cégek - érték el. A 41 ipari ágazatból 32-ben nőtt a profit 2021-ben.
    
Csu Hung, a statisztikai hivatal szakértője az adatokkal együtt közzétett közleményben úgy értékelt, hogy a kínai ipar továbbra is erős helyreállás jeleit mutatja, a vállalatok gyors növekedést értek el és a jövedelmezőség stabilan javult.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását