2024. március 19. - József, Bánk

Nincs pénz újra, pörög a használt piac

Az előzetes adatok szerint a hazai használtautó-piacon minden eddiginél több, csaknem 819 ezer személygépkocsi cserélt gazdát tavaly, ez 3,4 százalékkal haladja meg az előző évit, amikor 791 ezer volt a belföldi átírások száma.
2022. január 20. csütörtök 10:08 - HírExtra

 Ezzel a használt személyautók hazai piacának forgalma nem egészen egy évtized alatt a duplájára emelkedett - közölte a JóAutók.hu az MTI-vel csütörtökön.

A piac növekedését két tényező is segítette, rövid távon az autóipart sújtó chiphiány játszott fontos szerepet: az újautó-piacon kialakult hiány a kereslet egy részét a használtautó-piacra terelte - magyarázta Halász Bertalan, a JóAutók.hu vezérigazgatója a közleményben. Hozzátette: hosszabb távon a magyar személygépkocsi-park folyamatos, dinamikus növekedése önmagában is élénkíti a használtautó-piacot, míg 2012-ben a forgalomban lévő személygépkocsik száma nem érte el a 3 milliót, addig 2021 végére ez a szám már 4 millió felett járt.
    
A forgalomban lévő személyautók átlagéletkora 15 év, ami a használtautó-piacon gazdát cserélő járművek összetételében is meglátszik: tavaly az adásvételek több mint 75 százalékának tárgya legalább tízéves jármű volt.
    
A JóAutók.hu várakozása szerint 2022 második felére várhatóan normalizálódik majd az újautópiac, így az év egészében a tavalyi 122 ezernél 2-3 százalékkal több új személygépkocsit értékesítenek majd a márkakereskedők. Mindez a lecserélt autók révén élénkíteni fogja a használtautó-piacot is, melynek másik utánpótlási forrása, a használtautó-import szintén várhatóan enyhe bővülést mutat majd 2022-ben.
    
Mindezek hatására a JóAutók.hu néhány százalékos bővülésre számít a belföldi használt autók piacán, ami 840 ezer körüli átírást jelent az idén.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását