2024. március 19. - József, Bánk

Horvátország és Szlovénia kifelé tart?

Enyhén csökkent az új koronavírussal fertőzöttek és a kórházban kezelt betegek száma az elmúlt egy héten Horvátországban és Szlovéniában - derült ki a válságstábok jelentéséből.
2021. november 29. hétfő 09:05 - HírExtra

A valamivel több mint négymillió lelket számláló Horvátországban az elmúlt 24 órában 3339 új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak, és a vírus okozta Covid-19 betegségben 64-en haltak meg. Kórházban 2538 beteget ápolnak, közülük 330-an vannak lélegeztetőgépen. Az országban eddig 2 174 631-en kaptak védőoltást, közülük 1 930 331-en már a második adagot is felvették.
    
A szomszédos Szlovéniában vasárnapra 1478 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, és a fertőzés következtében 23 beteg halt meg. Kórházban 1140 beteget ápolnak, közülük 285-an vannak intenzív osztályon. A valamivel több mint kétmillió lakosú országban eddig 1 229 116-an kaptak védőoltást, közülük 1 146 403-an már a második adagot is felvették.
    
Szlovén járványügyi szakemberek szerint tekintettel arra, hogy az országban a lakosság mindössze 54 százaléka kapta meg valamelyik vakcina mindkét adagját, és a másik fele nincs beoltva és nem is került kapcsolatba a vírussal, a járványhelyzetet nem lehet "stabilnak" nevezni.
    
Aggodalomra ad okot a koronavírus új, Dél-Afrikából indult variánsa, az omikron nevű változata is - hangoztatták.
    
Vili Beros horvát egészségügyi miniszter szerint éppen "az oltatlanok nagy halmaza adott életet a vírus új törzsének". Hozzátette ugyanakkor, hogy az új vírusvariáns megfékezésére is hatékonyak az általános járványügyi szabályok, így a távolságtartás, a maszk viselése, a fertőtlenítés, a szellőztetés és a nagyobb összejövetelek kerülése.
    
Az Európai Unió többi országához hasonlóan Horvátország és Szlovénia is ideiglenesen megtiltotta a beutazást a dél-afrikai régióból érkezőknek. Azok a horvát és szlovén állampolgárok, akik a térségből érkeznek haza, vagy az érkezésüket megelőző két hétben a térségben jártak, 14, illetve tíz napra karanténba kell vonuljanak. A karantén utolsó napján mindkét országban koronavírustesztet is végezniük kell. A szombaton életbe lépett rendelet a Botswanai Köztársaságra, a Dél-afrikai Köztársaságra, a Szváziföldi Királyságra, a Lesothói Királyságra, a Mozambiki Köztársaságra, a Namíbiai Köztársaságra, valamint a Zimbabwei Köztársaságra vonatkozik. Horvátország esetében pedig Honkongra is.
 

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását