2024. március 19. - József, Bánk

Még nincs itt az omikron

Magyarországon a jelenlévő mintákban még nem detektálta a koronavírus új változatát, az úgynevezett omikron variánst a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) - közölte a Magyar Nemzet megkeresésére az NNK sajtóhivatala.
2021. november 29. hétfő 08:32 - HírExtra

Az mno.hu cikke szerint azt követően keresték fel az NNK-t, hogy a hétvégén a "közvetlen szomszédságunkban", Ausztriában, Csehországban, Németországban és Olaszországban is felbukkant az omikron, amit először a dél-afrikai térségben fedeztek fel.
    
Mint írták: az Egészségügyi Világszervezet (WHO) pénteken aggasztónak nevezte a nagyszámú mutációval rendelkező új vírusvariánst. A WHO szerint ennél a variánsnál fokozottan fennáll az újrafertőződés kockázata az új típusú koronavírus eddig ismert variánsaihoz képest.
    
Megjegyezték, hogy az omikron felfedezése óta a világ több állama is korlátozza a beutazást a dél-afrikai régió különböző országaiból. A légi közlekedés korlátozásához Magyarország is csatlakozott - emlékeztettek, hozzátéve: Izrael közben egyenesen lezárta határait a külföldiek előtt.
   
A Magyar Nemzet online cikkében kiemelte, hogy egyes feltételezések szerint az új változat ötszáz százalékkal fertőzőbb lehet, mint a delta. Az omikronnak összesen ötven mutációja van, több mint harminc az úgynevezett tüskefehérjében, amelyet az oltóanyagok többsége célba vesz.
    
Szakértők szerint a magas számból nem kell feltétlenül rosszra számítani, de fennáll a valószínűsége annak, hogy a koronavírus eddigi legfertőzőbb változatáról van szó, amellyel az immunrendszer kevésbé tud megküzdeni - írták, de Angelique Coetzee, a dél-afrikai orvosszövetség elnökét idézve hozzátették, hogy a dél-afrikai fertőzöttek között eddig egyetlen esetben sem okozott súlyos megbetegedést az omikron.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását