2024. március 19. - József, Bánk

MSZP: tisztességes időskori megélhetést, most!

Fidesz a járvány kitörése óta magára hagyja a nyugdíjasokat – írja közleményében Korózs Lajos, az MSZP országgyűlési képviselője, a Népjóléti bizottság elnöke.
2021. október 12. kedd 12:16 - HírExtra

Az MSZP közleménye:

"Az már eddig is tudható volt, hogy a Fidesz magára hagyta a nyugdíjasokat a tavalyi évben, amikor a járvány miatt a legnagyobb szükségük lett volna a támogatásra. Egy újabb felmérés azonban azt is bebizonyítja, hogy az eddigi legveszélyesebb időszak levonulását követően sem tett semmit a kormány az idősekért, így idén még a 2020-as évhez képest is romlott a helyzetük.

Az egyszeri támogatások osztogatása nem tudja rendbe hozni azt a kárt, amit az elmúlt 11 évben okozott a Fidesz az idős honfitársainknak. A vegyes indexálás eltörlésével ugyanis kevesebb lett az éves nyugdíjemelés, az inflációkövető nyugdíjemeléssel pedig csak azt biztosította a kormány, hogy ha valaki nyomorultul kevés nyugdíjból él, akkor a következő évben is nyomorultul kevés nyugdíjból fog élni. A 65 év felettiek szegénységi aránya 11 év alatt több mint a háromszorosára nőtt, és csaknem 450 ezer nyugdíjas kevesebb nyugdíjat kap, mint a megélhetési minimum! Elfogadhatatlan, hogy a Fidesz-kormány 12. évében a nyugdíjasok nagy többsége nem tud kijönni a nyugdíjából!

Az MSZP szerint a biztos megélhetés idős korban is jár! Svájci indexálás, 70 ezer forintos nyugdíjminimum és igazságos nyugdíjelosztás – ez a megoldás! Ezért az MSZP nemcsak az infláció növekedését, hanem a fizetések emelkedését is beleszámítaná a nyugdíjemelésbe – ez az úgynevezett svájci indexálás. Ezen túl az MSZP a 13 éve nem emelt 28 500 forintos nyugdíjminimumot is legalább 70 ezer forintra akarja emelni.

Az MSZP célja az alacsony nyugdíjak felzárkóztatása, mert az idős embereknek is jár a megélhetés biztonsága. Ezért a 2022-es kormányváltást követően az MSZP jelenti a garanciát a tisztességes nyugdíjemelésre és a magasabb nyugdíjakra."

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását