2024. március 19. - József, Bánk

Kistestű állatok vs. villanypásztor - használható-e az eszköz náluk is?

A nagytestű, vagy közepes méretű állatoknál, mint a ló, a juh, a marha, vagy éppen a kecske, a villanypásztor használata adja magát. Felmerülhet azonban a kérdés, hogy kisebb testű állatok ellen is lehet-e vele védekezni, vagy ellenkezőleg: megakadályozni, hogy kijussanak a számukra kijelölt területről.
2021. szeptember 21. kedd 08:06 - HírExtra

Nos, egyértelmű válasz nincs a kérdésre, van olyan állat, amely ellen bevethető meghatározott feltételekkel, mások ellen azonban nem.

Szökik a kutya - jó lehet-e a villanypásztor a problémára?

Egy hétköznapi, abszolút gyakorlatias jellegű problémát hozunk példának: vannak olyan kutyák, akik igazi szabadulóművészek. Mindegy, milyen magas kerítést épít a gazdi, átmásznak rajta. Igen, jól olvasod, másznak. Jogosan merül fel, hogy az ő esetükben egy villanypásztor megoldás lehet-e, hiszen a kutya okos állat, ha tapasztalja az áramütés kellemetlenségér, jó eséllyel nem próbálkozik többet.

Ez igazság szerint attól függ, milyen formában próbálkozunk. Ahogy említettük, a kutya okos állat. Az tehát neki biztos nem lesz elég, hogy a kerítés helyén kihúzol két drótot, mint például a lovaknál, mert ő hamar rá fog jönni, hogy pl. egyszerűen csak át kell bújni alatta. Ha a magasra épített kerítés tetejére teszed a drótot, az a szökést ugyan megakadályozza, de a kutya így leeshet, és akár súlyos sérülés is lehet a vége. Ha viszont a meglévő kerítésedet "szövöd át" némi villanypásztorral viszonylag alacsonyan, és a kutyát minden alkalommal megcsípi, mikor nekiáll felmászni rá, hamar elmehet a kedve a próbálkozástól. Ebben van a kutyáknak való villanypásztor haszna.  

Macskák, nyestek, rókák

A kistestű állatokkal már lényegesen nehezebb a helyzet, ugyanis ők könnyedén átbújnak a biztonsági réseken. Számukra is van ugyanakkor megoldás, csak egy kicsit több mindenre kell odafigyelni. Létezik például áram alá helyezhető macskaháló - ezen biztosan nem megy se ki, se be semmi. De olyan megoldással is találkoztunk már, hogy valaki a kerítésre tetejére rakott villanypásztort, így amikor a macska megpróbálta azt átugrani, és megkapaszkodott a kerítésen, megcsípte az áram, és inkább továbbállt. 

Az biztos, hogy ha kistestű állatok miatt van szükség az áramos megoldásra, a hagyományos, 2-3 drótos eljárás nem lesz jó. Ide érdemes inkább a villanypásztor boltok szakembereinek segítségét kérni.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását