2024. március 29. - Auguszta

Élet Menete zarándoklat indul

Az Élet Menete zarándoklat 450 magyarországi résztvevője szerdán délután indul autóbusszal Auschwitzba, hogy részt vegyen a holokauszt, a zsidó naptár szerint idén május 1-re eső nemzetközi emléknapján tartandó megemlékezésen.
2008. április 29. kedd 07:20 - Hírextra
Az Élet Menete Alapítványnak hétfőn az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint közel 10.000 résztvevőt várnak Auschwitz-Birkenauba, a volt haláltáborok helyszíneire, a világ legnagyobb temetőjébe.
A magyar küldöttséggel tart többek között Aliza Bin-Noun, Izrael magyarországi nagykövete, April H. Foley az Egyesült Államok magyarországi nagykövete, Szekeres Imre honvédelmi miniszter, Zoltai Gusztáv, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) és a Budapesti Zsidó Hitközség ügyvezető igazgatója, Feldmájer Péter, a Mazsihisz elnöke és Frőhlich Róbert főrabbi.

Az idén húszéves Élet Menete szervezet a világ 53 országában működik, köztük Magyarországon immáron hatodik éve. Az Élet Menete zarándoklatát kezdetben kétévente tartották, 1996 óta viszont minden évben megszervezik.

A holokauszt nemzetközi emléknapja egyébként héberül a Jom Hasoá nevet viseli, amely az izraeli holdhónapokon alapuló időszámítás miatt minden évben más napra esik a Gergely-naptár szerint.
Az Oswiecim lengyel város közelében lévő auschwitzi tábort a nácik 1941-ben alakították ki a lengyel hadsereg egyik laktanyájában, és eredetileg politikai foglyok őrzésére szánták. Az innen pár kilométerre lévő birkenaui haláltábort gázkamráival, krematóriumaival és közvetlen vasútvonalával 1940-ben építtették meg rabszolgaként dolgoztatott szovjet hadifoglyokkal.

Az auschwitz-birkenaui megsemmisítő táborban lengyel források szerint 1940 és 1945 között több mint egymillió ember, nagyrészt zsidók vesztették életüket. Minden harmadik áldozat magyar volt, akiket 1944. május 15-e és 1944. július 9-e között deportáltak Magyarországról.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását