2024. május 3. - Tímea, Irma

Elmaradt bérükért tüntettek a volt dolgozók

Demonstráltak Pölöskén a szörpüzem egykori dolgozói közel hat hónapi elmaradt bérükért.
2009. november 23. hétfő 13:42 - HírExtra
Hajnali 5 óra után mintegy 30-40 ember gyűlt össze a pölöskei szörpüzem bejárat előtti területén. Az érintettek a helyszínen arról számoltak be az MTI tudósítójának, hogy a július óta felszámolás alatt lévő Bognár Szörp Kft.-ben több mint 150 ember dolgozott, őket csoportos létszámleépítés keretében küldték el, a januártól járó juttatásaikat azonban még mindig nem kapták meg.

A demonstrálók többsége azóta sem talált munkát, jelentős tartozásaik vannak, amiket nem tudnak kifizetni. Úgy tudják, számukra összesen több mint 200 millió forint jár, néhányan azt is javasolták, hogy közösen fogadjanak ügyvédet az érdekeik védelmében. A demonstráción megjelent Janicsek Béla, az üzemet jelenleg bérlő Janicsek Kft. ügyvezetője azt mondta: ő úgy tudja, több büntetőfeljelentés, valamint a volt cégtulajdonos és a felszámoló közötti viták miatt nem jutottak még hozzá elmaradt bérükhöz.

A bérlő információja szerint Bognár Kálmán, a Bognár Szörp Kft. tulajdonos-ügyvezetője nem adta át a felszámoló Marosholding Kft.-nek cége könyvelését, emiatt a felszámoló nem tudja lehívni a bérgarancia alapból a dolgozók elmaradt juttatásának összegét. Janicsek Béla az MTI kérdésére azt mondta: ezeket az iratokat részben itt, részben a volt tulajdonosnál őrizték, és szeptemberben egy rendőrségi házkutatás keretében foglalták le.

Szabó Tibor, a felszámoló Marosholding ügyvezetője az üzembe beengedett újságíróknak telefonon is megismételte az MTI-nek október 6-án elmondottakat, miszerint Bognár Kálmán nem adta át az iratokat, nem készült el a zárómérleg, ezért nem lehet lehívni a bérgarancia alapból a szükséges pénzt. Újból hangsúlyozta, hogy megítélése szerint a cég vagyona nem is fedezi a 2,5 milliárd forint körüli hiteltartozást. Szakértői véleményre hivatkozva tette hozzá, hogy maximum 500 millió forintot ér a Bognár Szörp Kft. vagyona, emiatt pedig hitelezési csalás és vesztegetés gyanúja merült fel, aminek kapcsán a kezdeményezése alapján büntetőeljárás is folyik.

A szörpüzemnél összegyűlt dolgozók 10 óra után oszlottak szét, miután telefonon ők is beszéltek a felszámolóval. Az egyik volt dolgozó az MTI-nek azt mondta: miután mindkét fél a maga álláspontját hangoztatja, ezért megpróbálnak egy találkozót szervezni a felszámoló és a cégtulajdonos között, hogy tisztázzák a helyzetet.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását