2022. augusztus 12. - Klára

Németország: jobb lett, mint várták

Elemzők által vártnál nagyobb mértékben nőtt Németország exportja és importja júniusban.
2021. augusztus 9. hétfő 12:24 - HírExtra

A német statisztikai hivatal (Destatis) hétfőn azt közölte, hogy júniusban az előző hónaphoz képest, szezonális és naptárhatással kiigazítva a kivitel értéke 1,3 százalékkal, 118,7 milliárd euróra nőtt. Elemzők szerényebb, 0,4 százalékos bővülésre számítottak a májusi ugyancsak 0,4 százalékos emelkedés után.
    
A behozatal értéke májussal összevetve júniusban 0,6 százalékkal, 102,4 milliárd euróra emelkedett, meghaladta az elemzők által várt 0,5 százalékos növekedést. Májusban a német import jóval nagyobb mértékben nőtt, 3,4 százalékkal bővült áprilissal összevetve.
    
A kereskedelmi mérleg többlete 16,3 milliárd euróra nőtt júniusban a májusi 12,8 milliárd euróról.
    
Az idei júniusi német export szezonális és naptári kiigazítással 1,1 százalékkal, az import pedig 10 százalékkal haladta meg a koronavírus-járvány által nem érintett utolsó hónap, a tavaly februári kiviteli és behozatali szintjét.
    
Idén júniusban Németország 9,5 milliárd euró értékben exportált Kínába, ami 16 százalékos növekedés az egy évvel korábbihoz mérve. Az onnan származó import 11,1 százalékkal, 10,9 milliárd euróra nőtt. A német behozatal az Egyesült Államokból 56 százalékkal, 6,9 milliárd euróra ugrott.
    
Az EU országaiba irányuló német export júniusban éves összevetésben 26,1 százalékkal, 64,5 milliárd euróra, az onnan származó import pedig 22,1 százalékkal, 54,9 milliárd euróra nőtt.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását