2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Óvoda segít iskolát, gyerek segít gyereket

Jobb, ha valaki már gyerekként látja, hogyan élnek tőle nehezebb sorsú társai, és azt is, hogy jó érzés segítő kezet nyújtani azoknak, akik bajban vannak. Ezt vallja Venesz Piroska, aki a budapesti Pillantó Kutya alapítványi óvoda vezetője. Ezért támogat intézményével már nyolc éve egy edelényi mélyszegénységben élő roma közösséget, egy iskolát és kollégiumot is, ahová a helyi gyerekek járnak, vagy ahol épp bent laknak.
2021. június 29. kedd 09:45 - HírExtra

Az egész a nagy borsodi árvíz idején kezdődött, amikor 2010-ben mindent elárasztott három kisebb folyó Edelényben, és Piroska erről tudomást szerezve azonnal gyűjtést szervezett az óvodájába járó gyerkőcök szüleivel. Vizet és ennivalót vittek le a fővárosból Edelénybe, ahol az adományozás mellett önkéntes szülőkből álló csapattal segítettek menteni az időseket az elárasztott házakból. Ekkor barátkozott össze Pirkó Csaba helyi kollégiumi pedagógiai asszisztenssel, akivel azóta is jó kapcsolatot ápolnak. Csaba volt az, aki megmutatta a Budapestről érkező Piroskának és önkéntes csapatának, hogy hol kell segítség, hisz a mentésben ő is aktívan részt vett, az árvíz elől menekült családok náluk a kollégiumban voltak elszállásolva annak idején.

A tartósélelmiszer- és vízadományon kívül Piroskáék Út a boldogsághoz kisfüzeteket is adtak a helyieknek és az iskolaigazgatónak, ami egy nem vallásos erkölcsi útikalauz egy boldogabb élethez. A szerzője L. Ron Hubbard, és olyan alapelveket tartalmaz, mint például a “Próbálj úgy bánni másokkal, ahogy te szeretnéd, hogy ők bánjanak veled”. A Pillantó Kutya alapítványi óvodában évek óta alkalmazzák e kisfüzetet a gyerekek, és a tíz évvel ezelőtti árvíz után Pirkó Csaba is nagy sikerrel hasznosítja ezt az edelényi kollégiumban, ahol kis árvák élnek vagy olyan gyerekek, akikről méltatlan körülményeik következtében a szülők nem tudnak gondoskodni. Azóta, amióta az Út a boldogsághoz elveit a gyerekek ismerik, és a könyvecskében lefektetett emberi erényeket gyakorolják (úgy mint kedves, udvarias, becsületes, sportszerű, toleráns, stb.), az edelényi kicsik tanulmányi eredménye sokat javult, nem is beszélve a magatartásukról és a hangulatukról.

A budapesti óvodavezetőt annyira megérintette a tíz éve mélyszegénységben élő gyermekek nehéz sorsa, hogy azóta minden évben lejárnak Edelénybe egy kamion adománnyal. Visznek nekik bútort, ruhát, tartós élelmiszert, és amire épp szükségük van.

Ez idén is így történt. A Pillantó Kutya oviban most is gyűjtést szerveztek, és leszállítottak Budapestről Edelénybe egy hatalmas rakománynyi adományt. Ezúttal egy komplett játszóteret vittek külön padokkal és rengeteg játékkal a helyi óvodának és iskolának. A kollégiumi gyerekeknek mesekönyveket, sok játékot, ruhát és csokit adtak.

Gazdag gyerekek látogatása

Venesz Piroska ezúttal magával vitt Budapestről egy csapat jómódú családból származó gyereket is, 8-11 éves korúakat, akik a Pillantó Kutya oviba jártak és maguk is adományoztak az edelényi gyerekeknek ruhát és játékokat a sajátjukból. Ők még sosem jártak olyan helyen, ahol nagy a szegénység. A helyi kollégista gyerekekkel azonnal összebarátkoztak, közösen játszottak, és együtt nézték végig a kollégiumi szobákat. Meglátogattak helyi családokat is, és Venesz Piroska pénzt is adományozott, látván, hogy egy nyolc gyerekes család egy másfél szobás házban éli életét, két dolgozó szülővel, akik komoly anyagi gondokkal küzdenek, és se a víz, se a fűtés sincs bevezetve náluk.

A budapesti gyerekeknek megdöbbentő volt megtapasztalniuk, hogy vannak olyan gyerekek, akik azért élnek bentlakásos iskolában, mert szüleik nem tudnak róluk gondoskodni, illetve elegendő ennivalót biztosítani nekik. Megfejelve az idei adományukat, Piroska felajánlotta, hogy a legjobban tanuló gyerekeket ingyen vendégül látja négy napon át teljes ellátással és programokkal Budapesten. 

Ezért érkezett egy tucat edelényi gyerkőc 2 felnőtt kísérő pedagógussal Budapestre a Pillantó Kutya oviba most hétvégén, és olyan élményekben volt részük, melyekben még soha. Legtöbbjük még sosem járt nemhogy a fővárosban, de egyáltalán Edelényen kívül sem. Nemcsak a Budai vár, a Mátyás templom, a Margit-sziget és a többi csodás budapesti látványosság ragadta meg a gyerekeket, hanem a metrózás, a fagyizás és a medencézés is az újdonság erejével hatott. Az egyik legjobban tanuló 12 éves kisfiú még egy külön meglepetésben is részesült. Amikor Piroska meghallotta, hogy vágyik egy telefonra, és megkérdezte tőle, mire használná, a kis kollégista azt mondta, hogy akkor fel tudná hívni vele az anyukáját. Erre számára megtörtént a csoda, mert Piroska vásárolt neki egy telefont és azt fel is töltötte annyi pénzzel, melyből sokáig szabadon fogja tudni keresni az édesanyját.

A budapesti jómódú gyerekek így a saját szemükkel látták és tanulták meg azt, hogy vannak szegénységben élők, és felemelő érzés nekik segíteni. Az edelényiek pedig azt tapasztalták meg, hogy jó körülmények közt is lehet élni, erre lehet törekedni, és ami talán a leglényegesebb nekik, hogy fontosak ők is másoknak, és társaik nem hagyják őket lesüllyedni.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását