2024. április 18. - Andrea, Ilma

A matematika fejezetének legfontosabb részei

A matematika mindig is elgondolkodtató tudományágnak számított. Hiszen a világ előrehaladását számos esetben segítették a különféle matematikai bizonyítások és tételek. Nem is csoda: hiszen a legjobb matematikusok olyan találmányok fejlesztését is szolgálták, mint a számítógépek, radarok vagy a járművek, beleértve a repülőgépeket is.
2021. június 26. szombat 09:32 - HírExtra

Azonban felmerülhet a kérdés, hogy melyek azok a témakörök, amik igazán elősegítették a tudomány előrehaladását? Íme, lássuk a választ a kérdésekre!

Százalékszámítás. A százalékszámítás mindig is a legfontosabb témakörök közé tartozott a matematikában. Hiszen, ha nem tud valaki százalékot számolni, akkor mégis hogyan tudna különféle mennyiségeket kiszámolni? Gondoljunk csak a mérnöki szabványokra, hogy ott mennyi százalékszámítással kapcsolatos kérdés van, és témakör.

Prímszámok. A prímszámok mindig is a matematika krémje közé tartoztak. Mégis, mi a prím fogalma? Hogyan vitte előre a titkosítást a prímek használata az évezredek során? Ma már el sem tudnánk képzelni az életünket prímszámok nélkül, higgyük el. Nem chatelhetnénk biztonságosan az interneten ennek az ismerete nélkül.

Rombusz. A rombusz egy olyan négyszög, melynek az oldalai egyenlőek. Számos olyan űrhajót építettek eddig, ahol a belső erősítő alakzatokat rombuszok szolgáltatták. De gondoljunk csak a rombusz erősítésű autógumi kerekekre. A rombusz helyes területszámítása a matematika alapja.

Kör. A kör nélkül nemhogy egy űrhajót nem lehetett volna megtervezni. hanem még egy guruló autót sem lehetett volna megtervezni. Gondoljuk csak el. Egy körnek hogyan számíthatjuk ki a másodrendű nyomatékát? Ez egy olyan kérdés, amihez bizony a kör jellemző tulajdonságait is ismerni kellene, például hogy mi a sugár fogalma.

Paralelogramma. A paralelogramma alakú parkettázatok ma már igencsak elterjedtek az iparban – el sem lehetne képzelni paralelogramma nélkül rengeteg lakásdekorációs elemeket. A paralelogramma ráadásul a középiskolás diákok egyik kedvenc témaköre – aki a paralelogrammákat ismerni az előtt nincs lehetetlen.

Összefoglalás

A matematika bizonyíthatóan előre vitte a tudományok fejlődését az évtizedek, évszázadok és évezredek során. Ma már gyakorlatilag nem találni olyan szegmenst tudományban, ahol a matematika ne tartolt volna óriásit. Ha mi is mindent megteszünk azért, hogy megértsük a legfontosabb tételeit, biztosan nem járunk rosszul.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását