2024. május 5. - Györgyi

Hiperszonikus repülőgép készül

Alig ötórás repüléssel juthatnak majd az utasok Európából Ausztráliába, ha elkészül az a hiperszonikus repülőgép, amit egy brit cég álmodott meg.
2008. február 6. szerda 12:47 - Hírextra

A 300 utas szállításával számoló, 6000 km/h végsebességű A2 elnevezésű légi jármű terve egyelőre még az oxfordshire-i Reaction Engines mérnökeinek asztalán fekszik. A cég 25 évet adott magának a szupergyors repülőgép megépítésére.

Az utazósebesség 6000 km/h lesz, ami kétszerese a Concorde-énak.

A gép hosszúsága 143 m, méreteit tekintve pedig nagyjából a kétszerese a jelenleg forgalomban lévő legnagyobb óriás repülőknek.

Az üzemanyagtartályt folyékony hidrogénnel töltik fel, és a speciális motort is a Reaction Engines mérnökei fejlesztik ki.

A hiperszonikus sebességet (amely a hangsebességnél ötször gyorsabb) elsőként az amerikai kétlépcsős "Bumper" rakéta érte el, amelyet 1949-ben raktak össze egy elfogott német V-2 rakétából.
Az asztronauták mind átélik a hiperszonikus sebesség élményét, miközben kijutnak az űrbe, ám egyelőre még nem sikerült olyan repülőt készíteni, amely a Föld légkörén belül haladna ezzel a szédítő tempóval - emlékeztetett a brit cég terveit bemutató BBC hírszolgálata.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását