2024. március 19. - József, Bánk

Fotovoltaikus napelem technológia az agráriumban

A megújuló energiák iránti kereslet egyre nagyobb érdeklődésre tart számot, hiszen napjainkban már egyértelmű jelei vannak annak, hogy ezek használata voltaképpen az egyetlen járható út az emberiség számára. Éppen ezért folyamatos fejlődés tapasztalható ezen a területen, mind technikailag, mind területileg tekintve.
2021. június 11. péntek 10:29 - HírExtra

 A napelemes rendszerek mind a céges, mind a magánfelhasználók részéről egyre nagyobb jelentőséget öltenek, s mára már nem csupán az érdeklődés egyre szélesebb körű, hanem az elérhetőség, hozzáférhetőség is egyre könnyebbé válik. Részben a különböző fejlesztéseknek köszönhetően, másrészt pedig azon pályázatok miatt, amelyek lehetővé teszik a befektetők számára a költségek csökkentését.

Az elérhető technológiai újítások között már olyan napelem panelek is általánosan elérhetőek, mint például a Q cells napelem, amely a jelenleg elérhető napelemekhez képest jelentősen kiemelkedik a mezőnyből, minőségben, technológiában, valamint design tekintetében egyaránt. 

Miért fontos az agrár PV technológia?

Franciaországban egyértelmű növekvő tendencia figyelhető meg az agrárszektorban a fotovoltaikus rendszerek megvalósulása terén. A kapacitás növelésének érdekében a földterületek kapcsán jelentős keresletnövekedés figyelhető meg. 

Mivel a koronavírus-járvány a kitűzött napenergia projektek megvalósítása terén is visszaeséssel járt, ezért a korábban célként kitűzött értékek nehezen vagy egyáltalán nem lesznek elérhetőek. Franciaország ugyanakkor 44.5 gW napenergiát felhasználó projektet tervez megvalósítani 2028-ig. Ehhez pedig jelentős földterületekre is szükség van, ami pillanatnyilag nem tűnik könnyen megoldható feladatnak.

Jó példák a napenergia felhasználására az agráriumban

A földterületek hiányát némileg kompenzálni lehet néhány olyan alkalmazással, amely a már meglévő területeket is hasznosíthatóvá teszi. Ilyen lehetőség például az üvegházi ültetvények, valamint a különböző mezőgazdasági létesítmények tetejére telepített napelemek, de a SER további, kifejezetten az agráriumban megvalósítható példákat is hozott 2020-as jelentésében. 

Az új fejlesztések lehetővé teszik például olyan többkápolnás üvegházak létesítését, amelyek képesek egyszerre kiszolgálni a növények igényeit, miközben a napelem panelek telepítésére is alkalmasak. További jó példa a szőlészetek számára olyan árnyékolók alkalmazása, amelyek mellett megvalósul a napelemek telepítése, a mezőgazdasági gépek mozgását sem zavarja, s a növények árnyékolására is alkalmas, amikor azoknak ez a kedvezőbb a megfelelő növekedéshez. A jelentés alapján ezzel a módszerrel a termelékenység is növelhető.

Megfelelő technikák segítségével egyre kevesebbszer mondhatjuk azt, hogy nem lehet. Hiszen adott a lehetőség, amellyel elérhető a szükséges célkitűzés: a káros szén-dioxid-kibocsátás csökkentése, idővel akár teljes megszüntetése is.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását