2024. április 26. - Ervin

Disznótor verseny

Három magyarországi és három erdélyi település csapata versenyzett hétvégén a negyedik alkalommal megszervezett Ízig-vérig elnevezésű disznótoron, ahol a zsűri ugyan kissé belefáradt az evésbe, mégis sikerült győzteseket hirdetni.
2010. február 14. vasárnap 22:01 - HírExtra
Magyarországról Derecske, Mikepércs és Szank, Romániából Korond, Székelykeresztúr és Nagygalambfalva csapatai mérték össze gasztronómiai tudásukat. - A derecskeiek kezdeményezésére létrejött vetélkedőnek a célja az, hogy ismerjük meg egymás hagyományait, ízvilágát - mondta az MTI-nek Gyerkó Levente, Nagygalambfalva polgármestere. Minden évben más-más erdélyi és magyarországi helyszínen szervezik a rendezvényt, ápolva így a határokon átnyúló testvértelepülési kapcsolatokat.

A versenyzők a hízókat tetszés szerint, hagyományosan szúrták le, vagy uniós normáknak megfelelően, kíméletes módszerrel szenderítették öröklétre, majd legjobb tudásuk és településük szokása szerint dolgozták fel a nyersanyagot.

Délelőtt a szenterzsébeti hagyományőrző cigányzenekar húzta a talpalávalót, közben a csapatok perzseltek, bontottak, vérest, májast és kolbászt töltöttek. Az érdeklődők megtekinthették a hagyományos toros asztalokat és a hajdani toros kellékeket bemutató kiállítást.

A szekelyhon.ro romániai magyar portál szerint leghamarabb a hagymás vér készült el, majd a lacipecsenye. A zsűri hősiesen bírta a kóstolást, bár Lóránt Krisztina zsűritag elmondta: nem gondolta volna, hogy ennyire fárasztó lehet egész nap enni.
Az ítészek szerint a legjobb hagymásvért Nagygalambfalva, a legfinomabb hurkát Székelykeresztúr, a legjobb lacipecsenyét Korond, a legjobb kolbászt Mikepércs, a legfinomabb töltött káposztát Korond, a legkiválóbb toros káposztát pedig Szank csapata készítette. A legeredetibb helyi különlegességgel Derecske csapata rukkolt elő, a hagyományos pálinkák közül a szankiak fogópálinkája nyerte el a zsűri tetszését. A legjobb "szúrónak" járó elismerést a nagygalambfalvi Szőke Levente érdemelte ki.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását