2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Az I. kerület nem szólhat bele a barlangba

Operatív munkabizottság felállítását javasolja az I. kerületi polgármester a Gellért-hegyen még az év elején feltárt kristálybarlang további sorsának rendezése érdekében. A polgármester fájlalja, hogy nem tájékoztatják.
2007. március 2. péntek 16:27 - Hírextra

A kristálybarlangba vezető járatot a Gellért-hegy Bérc utcai oldalán, a 4/A. szám alatti építési telken fedezték fel a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságának munkatársai tavaly december 28-án. A telken indult építkezés ügyében azonban nem a területileg illetékes I. kerület az eljáró hatóság, hanem Erzsébetváros, miután a tulajdonos elfogultságra való hivatkozással a Fővárosi Közigazgatási Hivatalhoz fordult, amely kizárta a Budavári Önkormányzatot, és helyette a VII. kerületet jelölte ki - mondta Nagy Gábor Tamás.

Az I. kerület a másodfokú hatóság döntése értelmében nem vett részt az építkezés engedélyezési eljárásában, nem is ismeri a terveket, és semmilyen tájékoztatást nem kap az ügyben a VII. kerülettől sem - közölte a polgármester. A barlang részleges feltárása után az építkezés újraindult, a környék lakóit azonban zavarják a munkálatok, elsősorban a túlzottnak ítélt földmunka - tette hozzá. Az I. kerület ezért az eljárás és a kivitelezés ellenőrzését kérte a Közigazgatási Hivataltól.

Az operatív munkabizottság felállítására a polgármester szerint azért van szükség, hogy megnyugtatóan rendezzék a kristálybarlang további sorsát, és garantálni tudják a jövőben előkerülő hasonló értékek biztonságát. Nagy Gábor Tamás a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztériumot, Közép-Duna-Vögyi Környezetvédelmi és Vízügyi Felügyelőséget, a Magyar Bányászati és Földtani Hivatalt, a Magyar Államkincstárat és a VII. kerületet kérte fel a testületben való részvételre.

A sajtótájékoztatón megjelent a Magyar Barlangi Mentőszolgálat riasztásvezetője is, aki részt vett a kristálybarlang feltárásában. Adamkó Péter közölte: 60 méter hosszan és 18 méter szélesen tárták fel a barlangot, a kutatás pillanatnyilag befejeződött, mert a barlang nem az épület alá esik. A bejáratot egy páncélajtóval zárták le. Ha befejezték az építkezést, akkor egy 50 méteres alagúttal építik ki a barlang bejáratát - mondta a barlangkutató. Adamkó Péter szerint elvileg látogathatóvá lehetne tenni a kristálybarlangot, de az illetékes hatóságnak nincsenek ilyen tervei.

A szakember közölte: a Rózsadomb alatt sokkal szebb és tágasabb barlangok várnak még kiépítésre. Jelenleg 6 nagy, több kilométeres barlangról tudnak, ezek közül hármat építettek ki eddig: a Pálvölgyit, a Szemlőhegyit és a Gellérthegyi Sziklakápolnát. A többire még nem jutott pénz - tette hozzá. Adamkó Péter szerint ha van lehetőség egy újabb barlang kiépítésére, akkor mindenképpen a 1984-ben felfedezett, 5,5 km hosszú Józsefhegyit javasolják, amelyben a világ legnagyobb hévizes barlangi terme található. A beruházás 100 milliós nagyságrendű forrást igényelne, de ha a hatóságok engedélyeznék a magántőke bevonását, akkor biztos lenne befektető a kiépítéshez - közölte a barlangkutató.
Forrás: Független Hírügynökség
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását