2024. március 29. - Auguszta

5 kézi szerszám, ami nem hiányozhat az otthoni szerszámosládából

Egy háztartásban bármikor előfordulhat, hogy valami elromlik, márpedig egy csöpögő csap, laza kilincs vagy egy kilazult székláb nagy bosszúságot okozhat. Egy kis ügyességgel és pár alapvető szerszámmal azonban mi magunk is megoldhatjuk a felmerülő problémákat, nem szükséges azonnal szakembert hívni.
2021. június 1. kedd 08:56 - HírExtra

Csavarhúzók

Csavarhúzóból jó pár különböző formájú létezik, nem beszélve az ezernyi méretről. Ami kihagyhatatlan a szerszámosládából, az a közepes, 5-7 mm-es pengeszélességű, hosszú szárú csavarhúzó, mellyel a mélyebben megbújó csavarokat is elérhetjük. Ezt még akkor is érdemes beszerezni, ha egyébként vásárolunk egy cserélhető bites készletet, a bitek ugyanis jellemzően nem eléggé hosszúak ahhoz, hogy a mélyebb résekbe beérjenek. 

Ha nem rendelkezünk készlettel, akkor mindenképp érdemes beszerezni egy kisebb és egy nagyobb méretű csillagcsavarhúzót is. Az apróbb csavarokhoz pedig szerencsés, ha rendelkezünk műszerész csavarhúzó készlettel. 

Fogó

A szerszámos láda kötelező tartozéka a fogó, amiből ha csupán egyetlen egyet szeretnénk vásárolni, akkor célszerű a 250 mm-es kombinált fogót választani. Ez egy olyan kéziszerszám, amely egyesíti több más szerszám tulajdonságait, A csípőfogóhoz hasonló éllel elcsíphetjük a drótokat, a fej többi része pedig laposfogóra és francia kulcsra hasonlít, így csavarfejek megfogására és rögzítésére is alkalmas. 

Tanácsos emellé egy 300 mm-es vízpumpa fogót is beszerezni, mellyel szükség esetén többek között a már említett csöpögő csapot tudjuk megjavítani. A szerszám további előnye, hogy állítható pofatávolsága miatt igen széleskörűen, többféle szerelési munkára is felhasználható.

Állítható csavarkulcs

Az állítható csavarkulcs, vagy másnéven villáskulcs nagyon praktikus szerszám, mellyel meghúzni, illetve lazítani lehet szögletesfejű (elsősorban hatlapfejű) csavarokat vagy anyákat. A szerszám fejébe egy kis görgőt rögzítettek, mellyel a kulcs villájának a szélességét fokozatmentesen állíthatjuk. 

Gyakori hiba azonban, hogy a kulcsot nem szorítják rendesen a csavarfejre, és az így keletkezett kis játék miatt a csavar feje lekerekedik. Ezért sokan inkább hagyományos villáskulcs-készletet vásárolnak. 

Satu

Sokan nem gondolnak rá, de ahhoz, hogy a ház körüli dolgokat megjavítsuk, gyakran rögzíteni is kell azokat. Éppen ezért okos döntés egy satu beszerzése. Válasszunk olyan modellt, amely az asztalra fogatható és minimum 75 mm pofaszélességgel rendelkezik. További előny, ha a satu 360°-ban elforgatható, mivel így sokkal kényelmesebben tudunk majd dolgozni a rögzített tárgyakkal. 

Kalapács

Minden szerszámosláda kötelező darabja a kalapács. Érdemes ebből is két méretet beszerezni. Kisebb munkákhoz, például egy szög beveréséhez elegendő egy 5-10 dkg-os darab, nagyobb erőkifejtésre már az 50 dkg-os modellek alkalmasak. Ha egyetlen kalapácsot kell választani, akkor a közepes, 25 dkg-os méret az ideális.

Mire érdemes még figyelni a szerszámok beszerzésekor?

Szerszámokat hosszú időre vásárolunk, ezért nem érdemes olcsó, silány minőségű termékeket választani. Hiába a kedvező ár, ha nem tudjuk a munkát megfelelően elvégezni, és éppen a legrosszabb pillanatban megy tönkre az eszköz. Ráadásul az elköltött összeg a tönkrement szerszámmal együtt megy a kukába.

Célszerű tehát márkás, minőségi modelleket választani, lehetőleg szerszámokra szakosodott kereskedőtől, ahol szükség esetén tanácsot is kérhetünk! A Zákány Szerszámház Webáruházában a szerszámok széles választékát találhatjuk, kedvező áron, pontos készletinformációval. Az ügyfélszolgálat pedig telefonon, e-mailben, de akár Facebook Messengeren is elérhető. Ha kézi szerszámokra van szükség, akkor a Zákány Szerszámház a jó választás!

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását