2024. április 23. - Béla

A homlokrakodó szerepe

A homlokrakodó az egyik leggyakrabban használt munkagép, onnan ismerjük, hogy kotrásra és rakodásra is alkalmas. Felkotorja a földön lévő anyagokat – földet, sódert, homokot –, majd azt felemelve elszállítja egy másik helyre, esetleg egy szállító járműre.
2021. május 20. csütörtök 16:19 - HírExtra

Másik alkalmazása szint feletti objektumok kotrásánál kerül előtérbe, amikor hegyoldalakon, dombokon vagy más talajkiemelkedéseken kell dolgozni. Nem véletlen, hogy bányászati munkákhoz is használják, minden attól függ, hogy milyen teljesítményű, és milyen kialakítású az adott gép.

A nevét onnan kapta, hogy a nagy kotrókanállal rakodó munkát végez, amivel a természetben ugyanúgy felhasználható, mint városi javításoknál. Előnye, hogy közvetlenül a földön lévő tárgyakat, és a magasabb szinten levőket is könnyedén összeszedi, így joggal vált a leggyakoribb géppé.

homlokrakodó valójában két részből áll, az egyik az alapot adó önjáró munkagép, a másik pedig a mozgatható rakodó. A traktor általában gumikerekes vagy lánctalpas, és összkerékhajtással készül, bár a nagyobb méretű gépek mind gumikerekesek.

A homlokrakodó működése

A homlokrakodó működése egyszerű, ami szintén hozzájárul az elterjedéséhez.

- Először a kotrókanalat kell a pozíciójába helyezni, ami megegyezhet a talajszinttel, lehet alatta vagy akár felette is.

- A gép indulásakor a kotrókanál felmarkolja az anyagot.

- Amikor a kotrókanál megtelik, akkor a sofőr vízszintes helyzetbe teszi.

- Ezután a kanál tartalmát a magasba emelik, majd a teherautóhoz vagy a célhelyhez vezetik.

A legtöbben úgy ismerik a homlokrakodókat, hogy csak felfelé és lefelé tudnak mozogni, azonban ma már léteznek forgórakodók is, amik a kotrókanál teljes tartalmát a gép mellé tudják szórni. Ha viszont nagy terhelésre van szükség, akkor mindig a függőlegesen mozgó gép a leghatékonyabb és legbiztonságosabb.

A homlokrakodónak nagyon fontos szerepe van az életünkben, hiszen szinte bárhol bevethető. Legyen szó városi építkezésekről, ipari területek tisztításáról, mezőgazdasági munkákról, ez a gép elvégzi a legnehezebb munkát.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását