2024. március 19. - József, Bánk

Mire ügyeljünk, amikor a gyerekszobát tervezzük?

A gyerekeknek is szükségük van egy helyre, ahol maximálisan kikapcsolódhatnak és feltöltődhetnek. A kisebb gyerekek számára a gyerekszoba, elsősorban a játék és az alvás színtere, míg a nagyobbaknak, a kamaszoknak egy olyan hely, ahová bekuckózhatnak, ahol olvashatnak és ahol egy kicsit egyedül lehetnek.
2021. április 10. szombat 11:14 - HírExtra

Mint ahogyan a szülőknek is szüksége van én - időre, úgy a gyerekek is igénylik az egyedül eltöltött pillanatokat. Ezért is lényeges, hogy a gyerekszoba barátságos legyen,kellemes hangulatot árasszon és a berendezési tárgyak, kiegészítők és dekorációk vásárlásánál a gyermek igényeit és kívánságait is figyelembe vegyük. Mutatjuk is, milyen legyen a gyerekszoba!

Legyen hangulatos

A gyerekszobának nem csupán funkciója van, az is lényeges, hogy a gyermek szeresse, hogy jól érezze ott magát, akárhány éves is. A berendezési tárgyak, bútorok és dekorációk tekintetében törekedjünk az egyszerűségre. Ez kiemelten fontos az első néhány évben. Egy kvázi semleges, natúr színekkel bíró szobát aztán sokkal egyszerűbben és könnyedebben lehet átalakítani, akár a gyermek vágyait is figyelembe véve. 

A gyerekek kedvelik a fali festményeket, képeket, posztereket, amelyet esténként hangulatfénnyel is megvilágíthatunk. Ezek a kiegészítők a nyugodt alvást és a kellemes pihenést biztosíthatják a gyermekünk számára. 

A gyerekek szobájában is fontos a letisztultság, az egyszerűség, hiszen a káoszban még pihenni sem lehet rendesen. A játékoknak mindenképpen szüksége van tárolókra, dobozokra, hogy esténként nyugodt körülmények uralkodjanak a gyerekszobában is. 

Legyen játékos és biztonságos

Egy-egy gyerekszobát nem is igazán a bútorokkal, hanem a kiegészítőkkel tudjuk hangulatossá varázsolni, feldobni. Voltaképpen a gyerekszőnyegek is szolgálnak ilyen célt, azaz nem csak a funkcionális szerepükre kell gondolnunk, amikor szőnyeget vásárolunk a gyermekünk szobájába. 

Kisebb gyerekek esetében két szempontnak kell igazán egy szőnyegnek megfelelnie: a gyermek élvezettel játsszon azon és könnyen tisztítható legyen. A legjobb választás a 100% polipropilén szőnyegek, amelyek igazán jól bírják a gyűrődést, márpedig egy gyerekszőnyeg sokféle dolognak ki van téve. Kiömlött italoknak és ételeknek, gyurmamaradványoknak. Már csak az ilyen apró balesetek miatt sem mindegy, hogy a szőnyeg mennyire könnyen tartható tisztán és karban. 

Arra is ügyelnünk szükséges, amikor gyerekszőnyeget választunk, hogy az vidám, színes, figurás szőnyeg legyen, hiszen alapvetően a szőnyeg milyensége is képes a jó hangulat megteremtésére.  Szőnyegvásárlásánál különösen figyelnünk kell arra, hogy a shaggy szőnyeg mennyire puha és meleg. A gyerekek kora reggeli, első gondolata is a játék, így mezítláb és pizsamában is hajlamosak a szőnyegre kucorodni, hogy játszanak, színezzenek, legózzanak. A polipropilén szőnyegek hőszigetelése kiváló, hiszen még a gyapjúénál is jobb. 

Vegyük figyelembe a gyermek vágyait

A szőnyeg méretéről dönthet a szülő, de miért ne engednénk meg a csemeténknek, hogy a szín és a szőnyeg mintázatát illetően, döntsön? Egy 5-6 éves gyermek is el tudja dönteni, hogy állatfigurás, focilabdás, csillagos vagy éppen városos szőnyeget szeretne. A szőnyeg nem egyszerűen csak szőnyeg. Ma már nagyon dizájnos szőnyegek is megtalálhatók a piacon, nem beszélve arról, hogy a szőnyegek egy része a gyermeki fantázia kibontakoztatásának egyik kelléke is lehet, s mint ilyen, remekül szolgálja a csemeténk fejlődését. Így mindenképpen kérjük ki a gyermekünk véleményét, amikor gyermekszőnyeget tervezünk vásárolni.  

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását