2024. április 19. - Emma
A kormány egy olyan rendelet kiadására készül, ami szerint automatikusan engedélyezni kell minden olyan koronavírus elleni oltóanyagot, amit már legalább egymillió embernek beadtak a világon - írja a 168óra.hu A szakemberek helyett tehát a politika akar dönteni.
2021. január 29. péntek 09:58 - HírExtra

A rendelet valódiságát Gulyás Gergely megerősítette újságírói kérdésre a csütörtöki kormányinfón. A kancelláriaminiszter azt is elismerte, hogy ez a kínai Sinopharm nevű gyártó vakcina magyarországi forgalmazásának megkönnyítését célozza.

A kínai vakcinát az OGYÉI nevű szakhatóság már egy hónapja a helyszínen vizsgálja, de sem Orbán Viktor miniszterelnök, sem Gulyás miniszter sürgetésére nem voltak hajlandók felgyorsítani a folyamatot, a nyomásgyakorlás ellenére sem tekintettek el a gyógyszerbiztonságot szolgáló szakmai protokolltól. 

Pontosan nem tudni, az OGYÉI szakembereinek milyen kifogásai vannak a kínai gyártóval szemben. Az orosz vakcináról viszont kiszivárgott, hogy az elégtelen adatszolgáltatás miatt nem javasolták a forgalmazási engedélyt, valamint azért sem, mert másik vegyületet kaptak meg tesztelése, mint amit az oroszok oltásra használnak.

Azzal, hogy a kormány kötelezővé teszi az engedély kiadását egymillió oltás után, éppen attól fosztja meg az OGYÉI-t és a lakosságot is, hogy információt tudjon szerezni arról, mennyire biztonságos a vakcina, és mennyire hatásos az adott védőoltás - írja a 168óra.hu.

Mivel a magyar uniós tagság miatt elvileg kézenfekvő volna megvárni, hogy sokkal nagyobb kapacitással és szigorúbb szakmai protokollal rendelkező európai hatóság (EMA) kiadja az engedélyt. A kormány ezt arra hivatkozva nem akarja megvárni, hogy nincs elég uniós szinten engedélyezett oltóanyag a gyors és széles körű átoltottság eléréséhez.

Az OGYÉI-nek mint magyar szakhatóságnak joga van az engedélyezésre, bár csak Magyarország területére. A kormány a tervezett rendelettel most kiveszi a döntési jogot a szakemberek kezéből, és a gyakorlatban kötelezi őket az engedély megadására.

Forrás: 168óra.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását