2024. április 23. - Béla

Romániában börtön jár a korrupt politikusnak

Romániában egy korrupciós ügyben börtönbüntetésre ítélték többek között Tal Silberstein és Benyamin Steinmetz izraeli üzletembereket, valamint Remus Truica volt miniszterelnöki tanácsadót, akiket abban találtak vétkesnek, hogy lefizették a visszaszolgáltatási hatóság tagjait.
2020. december 18. péntek 12:02 - HírExtra

Remus Truica Adrian Nastase volt román szociáldemokrata miniszterelnök tanácsadója volt, őt hét év szabadságvesztésre ítélték. A két izraeli üzletember 5-5 év börtönbüntetést kapott. Steinmetz vagyonát 2016-ban a Forbes folyóirat 3,6 milliárd dollárra becsülte.
    
Az ügyben több személy érintett, közöttük van Dan Andronic, az Evenimentul Zilei című újság igazgatója, aki több román vezető politikus tanácsadója volt. Őt három év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték. Három év és négy hónap letöltendő börtönbüntetést kapott Pál román herceg is, az 1881 és 1947 között uralkodó román királyi család egyik el nem ismert sarja. A herceg ellen nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki a román hatóságok, mert Portugáliába menekült.
    
Az ügy kiindulópontja Pál herceg, aki a román királyi család tagjaként követelte vissza Bukarest határában a kommunizmus idején elkobzott baneasai királyi farmot (növénytani kutatóállomást) és a snagovi erdő egy részét. A terület a román főváros északi részén fekszik, amely a legértékesebbnek számít az ingatlanpiacon.
    
A herceg jogtalanul követelte vissza az ingatlanokat, visszaszolgáltatási kérelmére négy éven át nem kapott választ. Ekkor bérelte fel Truicát, aki bevonta az ügyletbe az izraeli üzletembereket. A vádirat szerint az üzletemberek kenőpénzt fizettek a román restitúciós hatóság tagjainak, hogy Pál javára döntsenek. A herceg cserében a visszakövetelt ingatlanok értékének 50-80 százalékát fizette ki nekik.
    
Pál megkapta az ingatlanokat, amivel több mint 145 millió eurós kárt okoztak a román államnak. A vádirat szerint mindez 2006 és 2013 között történt. A mostani bírósági ítélet érvénytelenítette a visszaszolgáltatást, és visszahelyezte a román állam tulajdonába az ingatlanokat.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását