2024. március 19. - József, Bánk

Trump háborúra készül?

Az Egyesült Államok háborúra készül Irán ellen, haditengerészeti és légi erőt vont össze a térségben – adta hírül a Magyar Békekör amerikai, orosz és arab források állítására hivatkozva szerdán.
2020. december 2. szerda 09:58 - HírExtra

Donald Trump „utolsó dobásának” szánja a háború kirobbantását Iránnal, Mohszen Fáhrizáde iráni atomtudós meggyilkolását csalinak szánta, hogy Teherán ráharapjon, és a gyilkosságra adott válaszára megtámadhassák az Iszlám Köztársaságot – tűnik ki amerikai, arab és orosz biztonságpolitikai elemzők nyilatkozataiból.

Nem tartják kizártnak, hogy Trump azért szánná magát rá a katonai lépésre, hogy ne kelljen átadnia a hatalmat Bidennek, aki kilátásba helyezte Amerika visszatérését az iráni atom-megállapodásba.

Putyin elnökletével szerdán csúcsmegbeszélést tartanak a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete (CSTO) tagállamainak vezetői. Napirenden szerepel az Öböl térségében kialakult feszült helyzet is. Mint Konsztantyin Kozacsev, az Orosz Föderációs Tanács Nemzetközi Bizottságának elnöke közölte, az amerikai központi parancsnokság a Perzsa-öbölbe vezényelte a Nimitz anyahajót, Németországból pedig F-16-os vadászcsapatot vezényeltek át az Egyesült Arab Emírségbe.

„Mindezek az előkészületek arra utalnak, hogy készen állnak a nagyüzemi harcosok, s csak arra várnak, hogy Irán bekapja az atommérnökének meggyilkolásával állított csalit. Veszélyes játék, melynek következményei nem kiszámíthatóak, de határozottan negatívak. És ezért nem az iráni vezetés a hibás " – jelentette ki Kozacsev.

Irán nem katonai választ adott atommérnökének meggyilkolására, hanem bejelentette, hogy ha a nemzetközi atom-megállapodásban (JCPOA) érintett nyugati államok nem tartják tiszteletben az egyezményt, a maga részéről sem fogja tartani magát hozzá, és a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség hozzájárulásával növelni fogja uránium dúsítását. Nem hagyjuk, hogy a Nyugat egyoldalúan értelmezze a JCPOA szerződést, és szankciópolitikát folytasson Irán ellen, miközben Irán tiszteletben tartja a megállapodást – közölte az iráni parlament elnöke.

Az iráni diplomácia erkölcsi minimumnak tartja, hogy az Európai Unió országai elítéljék Mohszen Fáhrizáde meggyilkolását.

A Magyar Békekör felszólította Orbán Viktor kormányát, hogy ítélje el a politikai gyilkosságot, és ne adja nevét az Irán elleni háborús tervhez.

Forrás: Magyar Békekör
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását