2024. március 19. - József, Bánk
Meghalt 151, többségében idős, krónikus beteg, és újabb 5595 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést - közölte a koronavirus.gov.hu hétfőn.
2020. november 30. hétfő 09:38 - HírExtra

A kormányzati portálon azt írták: 217 122-re nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma. Az elhunytaké 4823-ra emelkedett, a gyógyultak száma 63 860.
   
 Az igazolt fertőzöttek számában megjelennek a mentők által, a szűrőbuszokon és a kórházi dolgozók körében gyorsteszteléssel kiszűrtek is. A bölcsődei, óvodai, iskolai és szociális dolgozóknál végzett célzott, csoportos tesztelés összesített eredménye a héten várható - tudatták.
    
Az aktív fertőzöttek száma 148 439. Az aktív fertőzöttek 20 százaléka, az elhunytak 24 százaléka, a gyógyultak 25 százaléka budapesti.
    
Kórházban 7734 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 666-an vannak lélegeztetőgépen.
    
Hatósági házi karanténban 48 796-an vannak, a mintavételek száma 1 648 022-re emelkedett.
    
Kiemelték: egész Európában exponenciálisan nő a fertőzöttek száma, egyre többen igényelnek kórházi ellátást. A járványt megállítani nem lehet, a cél a járvány lassítása és a kórházak teljesítőképességének védelme. Ezt szolgálják a veszélyhelyzettel kihirdetett újabb védelmi intézkedések - írták.
    
Este 8 óra és reggel 5 óra között kijárási tilalom van, amely alól például az igazoltan munkába járók mentesülnek.     
    
Az élelmiszerüzletekben, patikákban, drogériákban hétköznapokon 9-11, hétvégén 8-10 óra között csak 65 év felettiek léphetnek be, de az idősek más időpontban is vásárolhatnak.
    
Az üzletek - a gyógyszertárak és a benzinkutak kivételével - este 7 óráig maradhatnak nyitva, majd a kijárási tilalom lejártával, tehát leghamarabb reggel 5 órakor nyithatnak ki. A rendeletben nem említett szolgáltatók és szolgáltatások - például fodrász, masszőr, személyi edző - a szokott rendben működhetnek, a kijárási tilalom szabályainak betartása mellett.
    
A maszkviseléssel és távolságtartással kapcsolatos eddigi szabályok továbbra is érvényesek. A 10 ezernél több lakosú települések egyes közterületein is kötelező a maszkviselés. A területek kijelölése a polgármesterek feladata. Sporttevékenység közben, a parkokban, zöldterületeken a maszk viselése továbbra sem kötelező.
    
Minden gyülekezés tilos. Az éttermekben vendég csak az étel elvitele miatt tartózkodhat. A szállodák turistákat nem fogadhatnak, csak üzleti, gazdasági vagy oktatási célból érkező vendégeket. Mindennemű rendezvény tilos, ideértve a kulturális eseményeket és a karácsonyi vásárokat. A sportmérkőzéseket zárt kapuk mögött kell megtartani. A szabadidős létesítmények használata tilos, beleértve a fitnesztermeket, a fedett uszodákat, a múzeumokat, a könyvtárakat, a mozikat, az állatkerteket, a korcsolyapályákat.
    
A bölcsődék, az óvodák és az általános iskolák a 8. osztályig a megszokott rend szerint nyitva tartanak, a középiskolák és egyetemek digitális munkarendre tértek át - írták.
    
Az operatív törzs jelenleg 319 óvodában egy-egy csoportot érintően, míg 152 óvodában és 80 általános iskolában az egész intézményt érintően rendelt el rendkívüli szünetet, továbbá 531 általános iskolában egy-két osztályt és 49 általános iskolában a teljes intézményt érintően digitális tanrendet.
    
Magán- és családi rendezvények legfeljebb tíz ember részvételével tarthatók meg. Temetésen legfeljebb ötvenen vehetnek részt. Esküvők lakodalom nélkül rendezhetők meg, de azokon is csak meghatározott emberek vehetnek részt.
    
A közterületeken ingyenes a parkolás

 A kereskedelmi célú P+R parkoló, parkolóház, parkológarázs, zárt felszíni parkoló és nem zárt felszíni parkoló díjfizetés nélkül vehető igénybe este 7-től reggel 7 óráig. Ezt az üzemeltető köteles lehetővé tenni.
    
Közölték azt is: a rendőrség szigorúan ellenőrzi a szabályok betartását, pénzbírságot szabhat ki, és azokat a helyeket, ahol nem tartják be az előírásokat, bezárja. Hozzátették: a katonák az ország több városában támogatják a rendőrök munkáját, és 93 kórházban tehermentesítik az egészségügyi dolgozókat.
    
Elkezdődött az egészségügyi, a szociális, a bölcsődei, az óvodai dolgozók és a pedagógusok gyorstesztelése, amelyben orvosi, egészségügyi képzésben részt vevők is segítenek kéthetes, fizetett gyakorlat részeként - írták.
    
Hangsúlyozták, hogy Magyarországon mindenkinek jut kórházi ágy, ellátás, lélegeztetőgép, és a most bevezetett védelmi intézkedésekkel az a cél, hogy ez így is maradjon. Ahhoz, hogy a növekvő betegszámmal a koronavírusos betegek kórházi ellátása továbbra is biztosított legyen, újabb kapacitásnövelő intézkedéseket rendeltek el: a halasztható műtéteket felfüggesztették, bővült az ellátásba bevont kórházak és a koronavírusos betegeknek fenntartott kórházi ágyak száma.
    
Kitértek arra is: a kormány minden lehetséges külföldi vakcináról tárgyal, eddig 12 millió adag oltóanyagot kötött le három gyártónál.
    
Kiemelten fontos az idősek és krónikus betegek védelme

A kórházakban és az idősotthonokban látogatási tilalom van.
    
Közölték: a kormány az egészségügyi védekezés fenntartása mellett, további gazdaságvédelmi és családvédelmi intézkedéseken is dolgozik.
    
Az oldal térképe alapján eddig Budapesten (46 814) és Pest megyében (28 015) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Győr-Moson-Sopron (14 155), Borsod-Abaúj-Zemplén (13 216) és Hajdú-Bihar megye (11 565). A fertőzésben legkevésbé érintett megye Tolna (3352).

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását