2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Nem halad a Brexit - Anglia bajban

Boris Johnson brit miniszterelnök szerint továbbra is mélyek a nézetkülönbségek az Egyesült Királyság és az Európai Unió jövőbeni kapcsolatrendszerének feltételeiről szóló tárgyalásokon. A Downing Street szombati közlése szerint ugyanakkor a megbeszélések a jövő héten folytatódnak.
2020. november 7. szombat 18:39 - HírExtra

A londoni miniszterelnöki hivatal szóvivőjének beszámolója szerint Johnson és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szombaton telefonon tárgyalt egymással, hogy "leltárt vegyenek fel" a kétoldalú tárgyalások eddigi eredményeiről.
    
A Downing Street illetékese szerint a brit kormányfő a beszélgetésben kifejtette, hogy számos területen változatlanul igen távol állnak egymástól London és az EU nézetei; e területek közé tartozik az egyenlő versenyfeltételek szabályozása és a halászat.
    
Johnson és von der Leyen azonban megállapodott a tárgyalások folytatásáról, és a két küldöttség hétfőn Londonban ismét tárgyalóasztalhoz ül - közölte a brit miniszterelnök szóvivője.
    
Ugyanilyen tartalmú közleményt tett közzé szombat délután az Európai Bizottság elnöke.
    
David Frost, a brit tárgyalóküldöttség vezetője is megerősítette szombaton, hogy hétfőn ismét találkozik Michel Barnier-val, az Európai Bizottság küldöttségvezetőjével.
    
A legutóbbi tárgyalási forduló szerdán ért véget. Frost a Twitteren közzétett aznapi bejegyzésében szintén azt közölte, hogy van ugyan előrelépés, de bizonyos központi jelentőségű ügyekben változatlanul "erősen széttartanak a nézetek".
    
Michel Barnier ugyancsak szerda este közzétett Twitter-bejegyzésében nagyon súlyosnak nevezte az egyenlő versenyfeltételek és a halászati szabályozás ügyében fennmaradt nézetkülönbségeket. Hozzátette: ennek a két területnek a szabályozása alapvető fontosságú feltétele bármilyen gazdasági viszonyrendszernek.
    
Barnier alig burkoltan utalt arra is, hogy nem biztos a megállapodás elérése Londonnal, közölve: az EU "minden forgatókönyvre felkészült".
    
A legutóbbi forduló után egyik tárgyalóküldöttség vezetője sem említette, hogy mikor folytatódnak a megbeszélések. A hétfőn Londonban kezdődő újabb fordulóról a Downing Street beszámolója szerint szombaton állapodott meg Boris Johnson és Ursula von der Leyen.  
    
Az Egyesült Királyság január 31-én kilépett az Európai Unióból. Távozásának napján 11 hónapos, vagyis december 31-ig tartó átmeneti időszak kezdődött azzal a céllal, hogy legyen idő a megállapodásra a majdani kétoldalú kapcsolatrendszer feltételeiről.
    
A brit kormány mindenekelőtt szabadkereskedelmi megállapodásra törekszik az EU-val.
    
London is folyamatosan hangsúlyozza azonban, hogy nem biztos a megállapodás elérése, és ha ez végül lehetetlennek bizonyul, az Egyesült Királyság januártól "ausztráliai típusú" feltételrendszerben folytatja kereskedelmét az unióval.
    
A brit kormány által a lehetőségek között rendszeresen emlegetett ausztráliai típusú feltételrendszer valójában azt jelentené, hogy megállapodás híján az Egyesült Királyság és az EU kereskedelme januártól a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) általános szabályrendszere alapján folytatódna, ez viszont vámok megjelenésével járna a jelenleg akadálytalan kétoldalú kereskedelmi forgalomban.
    
A tárgyalások azonban egyelőre folytatódnak, annak ellenére is, hogy Boris Johnson korábban október 15-ét jelölte ki a megállapodás határidejéül, azzal, hogy annál későbbi időpontban ő nem lát esélyt a kétoldalú szabadkereskedelmi egyezmény létrejöttére.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását