2021. április 17. - Rudolf
Javult a globális intézményi befektetői közösségen belül a középtávú világgazdasági kilátások megítélése, de a legfrissebb felmérés szerint sokan tartanak attól, hogy a koronavírus-járvány okozta gazdasági válság után elhúzódó stagnálás következik.
2020. szeptember 16. szerda 13:07 - HírExtra

Az egyik legtekintélyesebb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház, az Oxford Economics szerdán ismertetett, szeptemberre szóló havi globális vizsgálatában 162 nagyvállalat és befektetési társaság várakozásait mérte fel.
    
A körkérdésbe bevont cégek együttesen 6 millió alkalmazottat foglalkoztatnak, összesített éves forgalmuk hozzávetőleg kétezer milliárd dollár.
    
A ház beszámolója szerint a válaszadók 41 százaléka az egy hónappal korábbinál kissé, 5 százalékuk sokkal derűlátóbban ítéli meg a következő két év világgazdasági kilátásait.
    
A felmérés résztvevőinek legnagyobb egyedi csoportja - 37 százalék - U alakú növekedési pályát valószínűsít, vagyis azzal számol, hogy a világgazdaság a visszaesés után enyhe ívű fordulattal indul ismét növekedésnek.
    
Húsz százalék ugyanakkor L alakú, vagyis a visszaesés után elhúzódó stagnálást, illetve gyenge növekedést jelző görbétől tart. Az ilyen növekedési pályát valószínűsítők aránya az Oxford Economics előző felmérésében még csak 13 százalék volt.
    
Viszonylag kevesen, 9 százaléknyian bíznak V alakú pályában, vagyis abban, hogy a meredek visszaesést éles fordulattal ugyancsak meredek ívű világgazdasági fellendülés követi.
    
Az ebbe a csoportba tartozók aránya mindazonáltal csaknem a kétszeresére emelkedett, mivel az előző vizsgálat résztvevőinek 5 százaléka tartotta lehetségesnek a V alakú növekedési pályát a következő két évre.
    
Az Oxford Economics új felmérésébe bevont vállalatok és piaci szereplők közül a korábbi 35 százalék helyett most már csak 26 százalék tart W alakú, vagyis kettős recessziós mélypontú növekedési görbétől.
    
A vizsgálat résztvevői a következő két év lehetséges kockázatai közül viszonylag magas, az összes válasz átlagában 20 százalékos esélyt látnak ugyanakkor arra, hogy a globális recesszió mélysége miatt világgazdasági szintű pénzügyi válság alakul ki.
    
Az Oxford Economics londoni elemzői hangsúlyozzák: saját számítási modelljük csak 5 százalékos valószínűséget mutat ugyanerre. Új prognózisában a ház 2021 egészére 5,4 százalékos világgazdasági növekedéssel számol az idei évre általa várt 4,4 százalékos globális visszaesés után.
    
Az Oxford Economics közölte, hogy számításai szerint a világgazdasági szintű hazai össztermék (GDP) 2021 harmadik negyedévére ismét eléri a 2019 negyedik negyedévében mért legutóbbi csúcsértéket.
    
A cég kiemelte, hogy W alakú növekedési pályát, vagyis kettős mélypontú globális recessziót nem tart valószínűnek.
    
Viszonylag derűlátó előrejelzést adott szerdán Londonban ismertetett világgazdasági szintű gyáripari szektorelemzésében a Moody's Investors Service is.
    
A nemzetközi hitelminősítő közölte: az eddigi negatívról stabilra javította a globális feldolgozószektorra adott kilátását, arra a várakozására alapozva, hogy 2021-ben erőteljes, bár részleges fellendülés kezdődik a világgazdaságban.
    
A Moody's előrejelzése szerint a globális gyáripar vállalatainak kamatok, adófizetés és leírások előtt számolt, kiigazított alapszintű pénzügyi eredménye (EBITDA) 2021-ben átlagosan 8 százalékkal emelkedik a 2020-ra várható kétszámjegyű zuhanás után.
    
A cég kiemelte azt is, hogy a világgazdaság feldolgozószektorának aktivitását mérő beszerzésimenedzser-index (BMI) az áprilisi 40-es mélypontról augusztusban 52-re, vagyis a fellendülést jelző tartományba emelkedett.
    
Az 50 alatti BMI-indexek a vizsgált szektorok aktivitásának csökkenését, az 50 feletti mutatók az adott ágazat tevékenységének élénkülését jelzik.
    
A Moody's közölte szerdai elemzésében, hogy a világgazdaság teljesítményének zömét adó húsz legnagyobb gazdasági erőcentrumban (G20) az idén átlagosan 4,6 százalékos GDP-visszaesést, 2021-ben azonban 5,3 százalékos növekedést vár.
    
A kínai gazdaságban a hitelminősítő az idén 1,9, jövőre viszont már 7 százalékos növekedést valószínűsít. A Moody's hangsúlyozza, hogy Kína a globális feldolgozószektor kulcsfontosságú beszállítója.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását