2024. március 29. - Auguszta

Elfogták az ISIS parancsnokát

A török hatóságok elfogták és letartóztatták az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista terrorszervezet törökországi parancsnokát, Mahmut Özdent - jelentette be kedden Süleyman Soylu török belügyminiszter.
2020. szeptember 1. kedd 13:02 - HírExtra

Az Anadolu török állami hírügynökség értesülése szerint a férfit a dél-törökországi Adanában fogta el a terrorelhárítás. A gyanúsítottat onnan Isztambulba szállították, majd megkezdték a kihallgatását.
    
Soylu keddi Twitter-bejegyzésében azt is jelezte, hogy "jelentős tervek" voltak a férfi birtokában.
    
A belügyminiszter később újságíróknak úgy nyilatkozott, hogy Özden Irakból és Szíriából folyamatosan kapta az utasításokat arra vonatkozóan, hogy hozzon létre 10-12 fős csoportokat, és hajtson végre "megmozdulásokat" Törökországban. Hozzátette: a férfivel kapcsolatban álló, letartóztatott IÁ-tagok kihallgatása is zajlik.
    
Soylu arról számolt be, hogy Özdenhez azon a múlt héten elcsípett dzsihadistán keresztül vezettek a szálak, aki AK-47-es gépkarabélyával Isztambulban készült merényletet elkövetni.
    
A tárcavezető egyúttal arra mutatott rá, hogy bizonyos dolgok "összezavarták", miután olyan terveket is találtak, amelyek egyáltalán nem jellemzők az IÁ-ra. Soylu nem kifejezetten az utóbbira hozta fel példaként, de megemlítette, hogy politikusok elrablása és Szíriába csempészése is szerepelt a végrehajtandó megbízások között.
    
Az Iszlám Állam dzsihadistái 2015-ben és 2016-ban számos fegyveres támadást és robbantást hajtottak végre Törökországban, amelyek közel 300 halálos áldozatot követeltek. A szervezet egyik legutóbbi támadása során egy merénylő 2016 szilveszterén 39 embert agyonlőtt egy zsúfolt isztambuli mulatóban.
    
Törökországban azóta is rendszeresek a terrorszervezet feltételezett tagjai és támogatói elleni razziák.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását