2020. április 5. - Vince

Egyetlen ellenzéki jelölt lesz a választásokon

Abban egyetértés van az ellenzéki pártok között, hogy a 2022-es országgyűlési választáson minden egyéni választókerületben egyetlen ellenzéki jelöltet kell állítani a kormánypártival szemben, az azonban a készülő kormányprogramok összehangolhatóságától függ, hogy közös listán indulnak-e az ellenzéki pártok - mondta keddi sajtótájékoztatóján Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke.
2020. március 3. kedd 17:29 - HírExtra

    A politikus közölte, két kihívás előtt áll az ellenzék: le kell váltania a kormányt 2022-ben, és egy olyan kormányprogramot kell alkotnia, amely egy igazságos és fenntartható társadalmat eredményez.

    Schmuck Erzsébet hangsúlyozta: egyetlen közös lista akkor lehetséges, ha az ellenzéki pártok meg tudnak egyezni a kormányprogramban. Ez nem lesz egyszerű, hiszen soha nem látott kihívásokra kell választ adni, a többi között a klímaválságra - tette hozzá.

    Úgy folytatta, számolni kell például azzal, hogy az ország nem lesz képes 20 millió ember számára élelmiszert termelni, csupán saját lakosságát tudja majd ellátni. Az elsivatagosodás, az aszály, a természeti értékek vesztése is fenyeget - mondta.

    Szerinte egyre nagyobb igény van arra, hogy a társadalmi igazságtalansághoz, a migrációhoz, a demokráciadeficithez vezető politikáknak véget kell vetni. Az LMP ezért hozzálátott egy átfogó zöld kormányprogram készítéséhez, amelyet még a nyár előtt befejez - ismertette. Schmuck Erzsébet hangsúlyosan szólt egy zöld csúcsminisztérium létrehozásának szükségességéről.

    Kérdésre kijelentette: jelenleg nincs válasz arra, hogy Gyurcsány Ferenccel és pártjával, a Demokratikus Koalícióval létrejöhet-e egy közös lista, mert még nem dőlt el, hogy meg tudnak-e egyezni az egyes kérdésekben. Hozzátette: frakciótársa, Ungár Péter egy internetes bejegyzésben arra tett jelzést a DK-nak, hogy nem elég csak összefogáspártinak látszani, annak is kell lenni. "Nyilván a DK-nak szerepe van abban, hogy az MSZP-től polgármesterek, területi szervezetek, tagok lépnek át a pártba"- jegyezte meg.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását