2024. március 19. - József, Bánk
Elsősorban a líbiai és a szíriai helyzetről egyeztetett hétfőn telefonon Recep Tayyip Erdogan török elnök és Angela Merkel német kancellár - közölte a török államfői hivatal kommunikációs igazgatósága.
2020. január 6. hétfő 13:16 - HírExtra


 

    A szűkszavú beszámoló szerint a két vezető ezen felül egyéb regionális fejleményekről, valamint a kétoldalú kapcsolatokról is szót váltott. Részletek nem állnak rendelkezésre.

    Erdogan és Merkel azt követően beszélt egymással telefonon, hogy a török elnök előző este bejelentette: már zajlik a török katonák fokozatos Líbiába telepítése a nemzetközileg elismert egységkormány, és az azt vezető Fájez esz-Szarrádzs miniszterelnök támogatása érdekében. Erdogan és Szarrádzs november végén Isztambulban írta alá a vonatkozó biztonsági együttműködési megállapodást.
    Törökország mellett az Európai Unió, így Németország is Szarrádzs oldalán áll a líbiai konfliktusban.

    Erdogan és Merkel Szíriával kapcsolatban vélhetően egy esetleges újabb menekültáradatról értekezett. Erdogan csütörtökön ugyanis azt közölte, hogy akár 250 ezren is elmenekülhettek a kormányellenes lázadók utolsó területéről, az északnyugat-szíriai Idlíb tartományból Törökország irányába, miután a szír kormányerők és orosz támogatóik decemberben fokozták a térség elleni légitámadásokat.

    Mindemellett a Süddeutsche Zeitung című német lap december 27-én arról írt, hogy Merkel megpróbálja megmenteni az Európai Unió és Törökország 2016-os menekültügyi megállapodását, ezért azt tervezi, hogy januárban Ankarába utazik tárgyalni Erdogannal. Az újság értesülése szerint a látogatás hátterében elsősorban az áll, hogy a Törökországból az EU területére átkelő menedékkérők számának emelkedése miatt küzdeni kell a 2016-ban kötött menekültügyi megállapodás fenntartásáért. A lap kiemelte: Erdogan már régóta támogatást sürget azon tervéhez, hogy a Törökországban tartózkodó szíriai menekülteknek hozzanak létre egy biztonsági övezetet hazájuk északi részén, a török határ térségében.

    Berlinben azóta sem erősítették meg, hogy Merkel Ankarába készül.
 

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását