2024. április 18. - Andrea, Ilma

Az aminosavak hatása az emberi szervezetre

Az aminosavakról sokat hallhattál az elmúlt években, hiszen a figyelem középpontjába kerültek, ahogy az egészséges életmód utat tört magának. Valóban: ezek a különleges vegyületek kulcsszerepet játszanak a szervezet megfelelő működésében.
2019. november 18. hétfő 16:37 - HírExtra
 
 A fehérjék alkotóelemeiként kihatással vannak az izomzatra, a szövetekre, a hormontermelésre és még az anyagcsere folyamatokra is. Ha tovább olvasol, minden fontosat megtudhatsz a fehérjék építőköveiről!

Esszenciális kérdések

Az első aminosavat még a 19. század elején fedezték fel francia tudósok, azóta pedig több mint 150 különböző aminosavat sikerült megkülönböztetni. Ezek közül a legfontosabbak az ún. proteinogén, vagyis fehérjeépítő aminosavak - ezek láncolata a kulcs a fehérjék létrehozásában. Mind a 20 proteinogénre, mind a többi aminosavra igaz, hogy az alábbi három kategóriákba sorolhatjuk őket.



Esszenciális aminosavak


Mindössze 9 esszenciális aminosav létezik: metionin, treonin, lizin, izoleucin, valin, leucin, fenilalanin, triptofán. Félig-meddig ide tartozik ugyanakkor az hisztidin is, mely gyermekek számára esszenciális. És hogy mit takar az esszenciális kifejezés ebben az esetben? Azt, hogy a szervezet nem képes őket előállítani, ezért a bevitt táplálékkal kell pótolni őket. Ez már csak azért is fontos, mert az esszenciális aminosavakból a szervezet más típusú aminosavakat is képes szintetizálni.

Félig esszenciális aminosavak

L-hisztidin, L-arginine, L-cysteine, L-glutamine, L-tyrosine, L-glycine, L-ornithine, L-proline - csak néhány példa a félig esszenciális, vagy más néven feltételesen esszenciális aminosavakra. Közös vonásuk, hogy a szervezet egyáltalán nem, vagy csak időszakosan képes előállítani őket (például sérülés, stressz vagy betegség idején). Pótlásuk különösen fontos azoknak, akik az átlagosnál nagyobb szellemi vagy fizikai megterhelésnek vannak kitéve.

Nem esszenciális aminosavak

A teljesség igénye nélkül ide tartozik az alanin, az aszparagin,az aszparaginsav, a cisztein, a glutaminsav, a glicin és a prolin. A nem esszenciális aminosavakat a szervezet önállóan is képes előállítani, a megfelelő táplálkozás azonban ezekhez a vegyületekhez is kulcsfontosságú. A szükséges tápanyagok nélkül ugyanis leállhat a folyamat, ami akár egészségkárosodáshoz is vezethet (a gyermekek fehérjeigénye magasabb, így esetükben ez különösen kritikus kérdés).

Ezért fontosak az aminosavak

Nyugodtan mondhatjuk, hogy az aminosavak tetőtől talpig meghatározzák szervezetünk működését. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az a tény, hogy egyetlen esszenciális aminosav hiánya is komoly betegségek forrása lehet. Legyengül az immunrendszer, allergia alakul ki vagy éppen emésztési problémák és fáradtság jelentkezik. Emellett a máj működésében vagy éppen a sebgyógyulásban, esetleg a stresszkezelésben is fontos szerepet kapnak ezek a nem mindennapi vegyületek.

Sőt, szépséged megőrzése érdekében is érdemes odafigyelned a fehérjegazdag táplálkozásra. Az aminosavak ugyanis segítenek a bőr, a körmök és a haj egészségének és ápoltságának megőrzésében. Ha pedig aktívan sportolsz, a megfelelő aminosavak bevitelével elkerülheted a sérüléseket, hiszen izmaid és ízületeid is kifogástalan állapotba kerülnek.

Az étkezés a kulcs


Bár az aminosavakat főleg a húskészítményekkel tudod pótolni, nem mindegy, hogy mi kerül a tányérodra. Érdemes az olyan fehérjében gazdag húsokat választanod, mint a csirke- vagy a pulykamell, esetleg a halfélék. Ha vegetáriánus étrendet követsz, vagy fogyózól, jobban oda kell figyelned az aminosavpótlásra, hiszen a növények általában nem tartalmazzák az összes esszenciális típust.

Szerencsére ma már számos étrend-kiegészítő létezik, melyekkel könnyedén beviheted a szükséges aminosav-mennyiséget. És hogy pontosan mennyi az annyi? Nos, ez attól függ, milyen életmódot követsz. Egy átlagos felnőtt ajánlott napi bevitele 45-65 gramm, de ha aktívan sportolsz (főleg, ha izomtömeget növelsz) vagy diétázol, ennél nagyobb mennyiségben is szedhetsz táplálék-kiegészítőket.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását