2020. május 31. - Angéla, Petronella

Olasz kormányválság jön?

Egyértelmű jelzést vár az olasz miniszterelnök a két kormánypárttól, az Öt Csillag Mozgalomtól (M5S) és a Ligától, hogy akarják-e folytatni a közös munkát.
2019. június 4. kedd 10:01 - HírExtra
 

Giuseppe Conte hétfői római sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a tavaly június elsején alakult M5S-Liga-kormány maradása nem csak tőle függ. "Ha a kormányt alkotó két politikai erő nem küld egyértelmű választ a kormányzás folytatására, visszaadom miniszterelnöki megbízatásomat" - tette hozzá.

"Elég a provokációkból, döntsék el, hogy folytatni akarják-e!" - jelentette ki az olasz miniszterelnök.

Az M5S és a Liga kormányát hónapok óta feszültség uralja a két párt közötti folyamatos heves viták miatt. A kormányfő szerint a két párt közötti ellentéteket a helyhatósági és az európai parlamenti választást megelőző "állandó kampány" is fokozta, mivel az M5S és a Liga egymással versenyzett a szavazatokért.

Conte elismerte, hogy az EP-választás eredménye megváltoztatta a római kormányon belüli korábbi egyensúlyt, mivel május 26-án a Liga a tavalyi kormányalakításkor mért támogatottságát majdnem megduplázta, az M5S ereje viszont a felére csökkent.

A miniszterelnök azonban hangsúlyozta, hogy a Liga és az M5S közötti erőviszonyok változása ellenére a kormánypártok továbbra is az olasz választók több mint ötven százalékának a támogatását élvezik. Conte egy újabb, második kormányzási szakasz elindítását kérte a kormánypártoktól, kiemelve, hogy a következő időszakban egységes kormánydöntésekre van szükség olyan jelentős és kényes kérdésekben, mint az olasz költségvetési programok kidolgozása vagy a nagyobb állami beruházások elindítása.

Az olaszok tetteket, nem vitákat várnak a kormánytól - hangoztatta.

Elemzők szerint Giuseppe Conte beszédében, amelyet az olasz televíziók egyenesben közvetítettek, inkább a belügyminiszternek, Matteo Salvininek üzent, aki az EP-választásokon aratott sikere óta a kormányt érintő minden jelentősebb kérdésben véleményt nyilvánít, gyakran szembeszállva az M5S-miniszterekkel is.

Conte kijelentette: a két kormánypárttól elkötelezettséget vár a "közösségi oldalakon vadászott lájkok" helyett. A kormányfő ezzel Salvini szinte szünet nélküli közösségi jelenlétére utalt.

Matteo Salvini és Luigi Di Maio hetek óta nincsenek beszélőviszonyban, így már majdnem egy hónapja kormányülést sem sikerült tartani.

Conte megjegyezte, hogy miniszterelnökként nem osztja Salvini "keményvonalas" migrációs politikáját, de a múlthoz képest kormánya szigorúbban lép fel az illegális bevándorlással szemben.
Egy német újságíró kérdésére válaszolva kikérte magának a kormány nevében, hogy Róma akár egy ember halálát okozta volna az olasz migrációs politika miatt.

Elsőként Matteo Salvini reagált a miniszterelnök szavaira. Bejegyzésében kijelentette, hogy a Liga "mindig is cselekedett, elkerülte, hogy vitákra és támadásokra válaszoljon, és ezt 9 millió olasz is elismerte" az EP-választáson. Hozzátette: "a Liga folytatni akarja, nincs vesztegetnivaló időnk, készen állunk". Azt nem tisztázta, hogy a Liga az M5S-szel akarja-e folytatni.

Giorgia Meloni, a jobboldali Olasz Testvérek (FdI) elnöke szerint az M5S-Liga-kormánynak vége, Conte, Di Maio, Salvini egymásra mutogatva várja, hogy valamelyikük ezt kimondja.

Az olasz balközép ellenzék azonnal a parlament színe elé szólította Giuseppe Contét bizalmi szavazásra.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Ön szerint mit várhat a világ Donald Trump elnökségétől?
Trump maga az élő dögvész. Háborút, szegénységet, könnyeket...
Valószínűleg a történelem legmegosztóbb amerikai elnöke lesz, jó pár rossz húzással
Semmi különöset, bár nem szimpatikus.
Semmi különöset, bár szimpatikus.
Jónak tartom Trump kinevezését, a világ jó irányba halad.
Biff Tennen már van, de hol marad Marty Mcfly?
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását