2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Hírességek tanácsai egy élhetőbb bolygóért

Felhalmozódó műanyaghulladékok, kidobott ételek és mértéktelen energiapazarlás: többek között ezekre a jelenségekre szeretnék felhívni a figyelmet az InStyle Style Award 2019 Legmotiválóbb ökotudatos hírességek kategória jelöltjei.
2019. február 26. kedd 15:40 - HírExtra
 
Balla Eszter színésznő életében az anyaság hozta el a változást, amellyel szeretné gyermekeinek megmutatni, hogyan óvhatják környezetüket. „Már gyerekkoromban is odafigyeltem, hogy ne pazaroljam a vizet, de igazán 10 évvel ezelőtt, a nagylányom születése óta vagyok tudatos ebben a témában. Azt is észrevettem, hogy családként több szemetet termelünk, így még inkább oda kell figyelni, hogy mit és mennyit vásárolok.

Szeretnék tiszta, szép környezetet hagyni a gyermekeimnek” – kezdte a színésznő, aki pár tippet is megosztott. „Mindenkinek javaslom, hogy keressen alternatívákat a szeméttermelés csökkentésére, főként a műanyag hulladékokra. Például, én nagyon szeretném, ha a környezetben ezentúl kézzel készített ajándékokat adnánk egymásnak vagy ami a legjobb, ha életre szóló élményeket. Egy gyerekzsúr alkalmával gondolkodtam el azon, hogy mennyi műanyag és felesleges játék halmozódik fel akár egyetlen ilyen alkalommal. Ha csak egy kicsit odafigyelünk, sok aprósággal valós eredményeket érhetünk el Földünk jövőjét illetően” – mondta el az InStyle Style Award Legmotiválóbb ökotudatos híresség kategória jelöltje.

Döbrösi Laura színésznőt már gyermekkorától kezdve tudatosan nevelték, így egészen fiatalon hétköznapjai részévé vált a környezetbarát életmód.

„Olyan általános ökoiskolába jártam, ahol hazaküldtek, ha műanyag palackban vittem be a vizet, megtanították például, hogy miért fontos lekapcsolni a villanyt, ha kimegyünk egy szobából, de fákat is ültettünk rendszeresen” – kezdte a színésznő, aki, ha teheti, már semmilyen műanyagba csomagolt tárgyat vagy élelmiszert nem vásárol. Háztartásában is lebomló takarítószereket, mosódiót és ecetet használ. „Arra is figyelek, hogyan vásárolok. Mindenkinek ajánlom a piacot, heti egyszer megyek én is, kosárral, befőttesüvegekkel és egész hétre előre megveszek mindent.

Ez csak egy kis szervezést igényel, cserébe nincs szükség zacskókra, műanyag csomagolásra. A másik környezetkárosító szokásunk az ételrendelés, rengeteg műanyag halmozódik fel az elviteles dobozokkal, jó lenne ezt is minimumra csökkenteni” – tette hozzá Döbrösi Laura.

Marsalkó Dávid énekes a felhalmozódó műanyaghulladékok mellett más fontos területre is felhívta a figyelmet. „Drasztikusan csökkenteni kell a húsfogyasztást. Sajnos a jelenlegi helyzetben óriási károkat okozunk a mértéktelen állati eredetű élelmiszervásárlással. Természetesen ez nem megy egyik pillanatról a másikra, de ha hétről hétre csökkentjük a húsevést, máris sokat tettünk egy élhetőbb bolygóért. Sikerült havi 2-3 alkalomra szűkítenem a húst tartalmazó étkezések számát, valamint teljesen száműztem a feldolgozott termékeket, mint a felvágott vagy a virsli” – tette hozzá Marsalkó Dávid.

A vállalatok körében is egyre fontosabb szerepet játszik a felelős vállalati viselkedés. Az InStyle-t is kiadó Marquard Media, Magyarországon elsőként vállalta fel, hogy hogy felületein többé nem ad helyet az állati szőrből készült termékek megjelenítésének.

„Tudjuk, hogy kulcsszerepünk van a társadalmi szemlélet formálásában, a tudatos és felelős gondolkodás kialakításában, hiszen komoly befolyással vagyunk olvasóink világlátására, értékrendjére, életformájára. Éppen ezért célunk, hogy a kezünkben lévő eszközökkel ne csak értéket teremtsünk, hanem felhívjuk a figyelmet a társadalmi felelősségvállalás, a tudatosság és fenntarthatóság fontosságára” – mondta el Óhidi Zsuzsanna a Marquard Média Magyarország ügyvezető igazgatója.
Forrás: RedLemon
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását