2024. április 19. - Emma

Hogyan válassz nyakkendőt az inghez?

A választás paradoxona, hogy a túl sok lehetőség miatt általában rettenetes döntéseket hozunk az ing-nyakkendő párosításában. Elég, ha vetsz egy gyors pillantást az irodában a kollégáidra. Lehetséges, hogy ezeknek a férfiaknak mind rossz az ízlésük, vagy egyszerűen csak elegük van a válogatásból?
2018. november 16. péntek 07:07 - HírExtra
 A színeket és a mintákat valóban nehéz megfelelően összepárosítani. Most megtudhatod az alapvető szempontokat, hogy az inged és a nyakkendőd a jövőben mindig passzoljon egymáshoz!

Színkerék

Hogy milyen színek illenek egymáshoz, az még a legelegánsabb férfiaknak is fejtörést okozhat. A színkerék segítségével minden árnyalatot jól láthatsz, és ami még fontosabb, a hasonló, az egymást kiegészítő és az egymással kontrasztos árnyalatokat is megismerheted.

A hasonló színek egymás mellett helyezkednek el a színkeréken. Ha két szín túl közel van egymáshoz, egyszerűen kiválaszthatod az egyik színt, majd egy szomszédossal párosíthatod.

Az egymást kiegészítő színek egymással szemben találhatók a színkeréken. Ezeket a legnehezebb egymással párosítani. Bár kiegészítik egymást, együtt viselni őket gyakran túl sok.

A kontrasztos színeket 3 szín választja el egymástól. A legjobban úgy kombinálhatod ezeket, hogy az egyik árnyalatból sötétebb tónusút választasz pl. tengerészkéket és pirosat.

Színpárosítási útmutató

A divatos ingek és nyakkendők tekintetében sokszor könnyebb kontrasztos színeket párosítani, mint egymást kiegészítőket. Például egy középkék ing, burgundi színű nyakkendő és tengerészkék öltöny az a tökéletes kombináció, amit minden férfinak érdemes fejben tartania.

Ha egymást kiegészítő színekkel próbálkozol, a lényeg, hogy keverd egymással az árnyalatokat, pl. a világoskék inget egy sötétebb, mély narancs színű nyakkendővel. Fő szabály, hogy a nyakkendőnek minden esetben sötétebbnek kell lennie az ingnél.

Természetesen a legegyszerűbb és legbiztonságosabb megoldás az, ha egy merész színű vagy mintás nyakkendőhöz egy fehér inget veszel fel. De ez elég unalmas választás. Kísérletezz a színekkel, és gyorsan meg fogod tanulni, hogy mi működik és mi nem.

Válogatás

A nyakkendő az első, amit az emberek észrevesznek, ezért érdemes befektetni néhány minőségi darabba. Nem kell feltétlenül drágának, de muszáj ízlésesnek lennie. Fontos a mérete is. Általánosságban, a nyakkendőnek illeszkednie kell az öltöny hajtókájához, a csomó pedig passzoljon az arcodhoz és az ing nyakához is. Anyag tekintetében az a meghatározó, hogy milyen alkalomra fogod viselni.

A kissé fényes selyem nyakkendők üzleti alkalmakra ideálisak, míg a texturáltabbak, mint pl. a gyapjú a kevésbé hivatalos, félhivatalos alkalmakra megfelelőek. A kötött nyakkendő kizárólag szürkés színű lehet, ezt jó minőségű öltönnyel vagy szintén minőségi kardigánnal viselheted.

Fehér inghez

A fehér ingekhez szinte valamennyi nyakkendő illik, így a kockás, a csíkos, de még a kötött is. Itt veheted elő félelem nélkül a karakteresebb nyakkendőidet

Világoskék inghez

A kék és rózsaszín ingeknél mutathatod meg igazán, mennyire értesz a színpárosításhoz. Színek, méret és anyag tekintetében ragaszkodj a fentebb említett szabályokhoz. Ennek megfelelően a világoskék ing jól fog mutatni tónusos, mintás vagy texturált nyakkendőkkel az azonos csoportba tartozó színekből.

A narancs kiegészítő szín, melynek mélyebb, sötétebb árnyalatát is választhatod. A sárga és a piros kontrasztos színek, így a burgundi, rózsaszín vagy mustár szintén kitűnően illik a világoskék inghez.

A zöld hasonló a kékhez, ezért válassz egy sötétebb erdőzöld árnyalatot.

Rózsaszín inghez

Hozzá hasonló színek a lila és a mályva, ezek biztos választások mellé.

A zöld kiegészítő színe, ezért a keki árnyalatok egy merész választás, ezzel biztos ki fogsz emelkedni az irodai tömegből.

A kék kontrasztos a rózsaszínnel, és nincs jobb választás egy ilyen színű inghez, mint egy sötétkék nyakkendő, akár mintás, akár sima változatban.

Csíkos inghez

Viselhetsz hozzá mintás nyakkendőt is, de ez esetben az alapszabály, hogy a nyakkendő mintájának mérete nagyobb legyen, mint az inggé. A csíkok tökéletesen működnek együtt a csíkokkal ing-nyakkendő tekintetében, amíg nem azonos méretűek. Változtathatod a csíkozás irányát is, pl. egy függőleges csíkozású inghez válassz vízszintes vagy ferde csíkozású nyakkendőt.

A nyakkendő kiválasztásánál - akár mintás, akár sima - az ing csíkjának színét vedd alapul. Ennek a színnek vissza kell köszönnie a nyakkendőn, hogy egységes legyen az összhatás.

Apró kockás inghez

Az ing szolídabb alaptónusához egy visszafogott színű nyakkendőt válassz. A szabály itt is érvényes: a nyakkendő legyen sötétebb az ingnél.

A csíkos nyakkendő tökéletes választás, főleg, ha széles csíkok vannak rajta, amik egyből kiemelkednek és kontrasztot teremtenek az ing mintájával. Az apró pöttyök és a török minta is jól működik vele.

Texturált anyagú inghez

Ide tartoznak a batiszt, farmer és flanel anyagból készült ingek, melyknek textúrája önmagában is meghatározó. Ezekhez érdemes szintén texturált nyakkendőket választani. A kötött vagy gyapjú nyakkendő jó választás egy legombolt gallérú, batiszt inghez sötétkék és szürke színben is. Egy könnyű len inghez ne válassz nehéz anyagból készült nyakkendőt, mert nem lesz egységes az összkép.  

Visszatért: Miért divatos újra a V-nyakú pulóver?

A különbség Steve Jobs és Bill Gates között a nyakuknál keresendő. Mikor karrierjük csúcsán voltak, az 1990-es években Jobs kerek nyakú, Gates pedig V-nyakú felsőket hordott. Így volt ez akkoriban, de aztán hosszú ideig a férfiaknak nem kellett gyötrődniük azon, hogy milyen nyakú felsőt válasszanak. A szabály egyértelmű volt: a kerek nyak jó, a V-nyak rossz. Ami megdöbbentő, hogy ez utóbbi újra visszakerült az élvonalba, és megtalálható a trendi pulóverek palettáján.

A divat szakértői szerint ez az abszolút szerény ruhadarab minden klasszikus stílusú ruhatár alapköve. Állítják, a V-nyak tükrözi az igényesebb öltözködés iránti vágyat. A legnagyobb kockázata, hogy akár úgy is nézhetünk ki benne, mint a saját apánk. Éppen ezért az újjászületett V-nyakú pulóverek már nem csak az áruházak poros részlegein található darabok továbbfejlesztett változatai.

Először is, a kivágás mélyebb lett. Ez azt jelenti, hogy jobban kilátszik, amit a pulóver alatt viselünk. Munkában viselhetünk alatta inget és nyakkendőt vagy csak inget az esti lazításhoz. Egyszerű, igényes, letisztult vonalú, finom ruhadarab, ráadásul párosítani is nagyon könnyen lehet. Egy V-pulóver felső éppen úgy viselhető farmerrel, mint öltönynadrággal.

5 friss módja, hogyan viseld


Az új szabálya a V-nyak viselésének, hogy nincsenek szabályai! Nem csak Bill Gates vagy a golfozók alapdarabja, de abszolút győztes a divatban, melynek viselési módjai szinte korlátlanok. Most megismerheted közülük a szezon kedvenceit!

Öltöny alá

Nem csak azért érdemes felvenni öltöny alá, hogy melegen tartsd magad. Azonban a színekre ügyelj! A V-nyakú pulóver a szivárvány összes színében kapható, de a legjobb, ha a megbízható alapszíneknél maradsz, és nem a pulóver színével, hanem a nyakkivágásával hívod fel öltözékedre a hangsúlyt. Egy fehér ing szürke vagy sötétkék V-nyakú pulóverrel és öltönynadrággal mindig jó döntés.

Az időgép

A szezonban az egyik legkönnyebb módja annak, hogy divatos legyél, ha a két nyakkivágást kombinálod, és a V-nyak alól hagyod előbukkanni a kerek nyakat.

Bárkin jól mutat ez az 1970-es évek divatjára emlékeztető összeállítás. Párosíts például egy fagyi színű vagy fehér kerek nyakú felsőt egy kék vagy szürke V-nyakú pulóverrel. Ha ennél egy kissé sikkesebb szeretnél lenni, végy fel egy mustár színű kerek nyakú felsőt egy gesztenyebarna V-nyakú pulóver alá, majd az egészet bújtasd egy barna bőrdzseki alá.

Az anyagok keverése

A legjobb V-nyakú pulóverek puha gyapjúból készülnek, mélységet és kényelmet adnak a viseletnek. Nagyon jól illik hozzá például egy kord nadrág. Ha úgy érzed, ez nem pont a te stílusod, a V-nyakat párosíthatod egy bőr motoros dzsekivel vagy gyapjú kabáttal is.

A krikett pulcsi

A V-nyak feltámadása részben David Beckhamnek is köszönhető, aki a Kent & Curwen brit márkával működik együtt. Ez a márka találta fel az 1930-as években az ún. krikett pulóvert, ami őse minden V-nyakú pulóvernek. A krikett pulóvereket ma már luxus minőségben készítik, nyakukon diszkrét csíkozással, elsősorban klasszikus fehérben, illetve sötét árnyalatokban. A legjobban öltönynadrággal és farmerral mutatnak, felül nagykabáttal.

Magában

A V-nyakú pulóver tökéletesen mutat kabát és öltöny alatt, de úgy is, ha nem viselsz felette és alatta semmit. Hogy megtaláld a finom határvonalat a klasszikus és az olcsó hatás között, ragaszkodj a tompább színekhez, a finom anyagokhoz, mint a gyapjú-selyem keverék, a merino és a kasmír.




 
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását