2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Visszaeső német külkereskedelem

Jelentősen visszaesett Németország külkereskedelmi többlete júliusban, miután az export volumene csökkent, az importé viszont mérsékelt ütemben nőtt.
2018. szeptember 7. péntek 12:03 - HírExtra
 

A német statisztikai hivatal (Destatis) pénteken közzétett előzetes adatai szerint júliusban az előző hónaphoz képest, szezonális és naptári hatással kiigazítva, a kivitel értéke 0,9 százalékkal, 110,3 milliárd euróra süllyedt, míg a behozatalé 2,8 százalékkal, 94,5 milliárd euróra nőtt.

A kereskedelmi mérleg többlete több mint négyéves mélypontra, 15,8 milliárd euróra mérséklődött, szemben az elemzők által várt 19,0 milliárd, illetve a júniusban elért 19,3 milliárd eurós szufficittel.

Elemzők az export és import egyaránt 0,2 százalékos emelkedését várták a júniusban mért 0,1 illetve 1,3 százalékos növekedés után.

A kiigazítatlan adatok szerint az idei év hetedik hónapjában Németország exportja 111,0 milliárd eurót, importja pedig 94,5 milliárd eurót tett ki. Tavaly júliushoz képest az export értéke 7,6 százalékkal, a behozatalé pedig 12,0 százalékkal nőtt. A kereskedelmi mérleg 15,5 milliárd eurós többlettel zárt, míg egy évvel korábban 18,7 milliárd euró volt a szufficit.

A folyó fizetési mérleg egyenlege 15,3 milliárd eurós többletet mutatott júliusban az előző havi 26,6 milliárd euró után. Tavaly júliusban 18,7 milliárd eurót tett ki a többlet.

Az idei első hét hónap végén a német külkereskedelmi mérleg aktívuma 138,3 milliárd eurót tett ki, a folyó fizetési mérlegben pedig 150,2 milliárd eurós többlet alakult ki.

Németország masszív külkereskedelmi többlete vörös posztó jó pár európai és tengerentúli szövetséges és partner számára, különösen Donald Trump amerikai elnök fogalmaz meg éles bírálatokat. Baráti kormányok és olyan nemzetközi szervezetek, mint a Nemzetközi Valutaalap is rendszeresen arra buzdítja Berlint, hogy a kiadások növelésével és a belső fogyasztás ösztönzésével segítsen enyhíteni az egyensúlytalanságokat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását