2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Drága kisállatkák

Milliárdokat költenek évente a csehek kedvenc háziállataikra, elsősorban a kutyákra és a macskákra
2017. augusztus 14. hétfő 17:36 - HírExtra
.

A kutyusok, a cicák és más családi kedvencek táplálékára, kozmetikájára, állatorvosi ellátására, esetleg a speciális állathotelek igénybevételére kiadott összeg, kiegészítve az állatok beszerzési árával, évente mintegy 12,6 milliárd koronára rúg (146,16 milliárd forint) - számolta össze a Cseh Statisztikai Hivatal, amely a Statistika&My szakfolyóirat augusztusi számában közölte az adatokat.

A 12,6 milliárd korona nagyjából akkora összeg, mint amelyet a csehek évente autóbiztosításra költenek.

A háztartások kiadásai a családi kedvencekre évről évre emelkednek. A statisztikusok kiemelték: 2009 és 2015 között az állatorvosi kezelésekre fordított összeg 25 százalékkal emelkedett.

A legtöbb pénzt a kedvencekre a gyermektelen háztartásokban élők, köztük a nyugdíjasok költik. Esetükben a háziállatokra fordított kiadások 73 százalékkal nagyobbak, mint a gyermekes családoknál.

A statisztikai hivatal kimutatása szerint 2016 végén a csehországi háztartások 28 százaléka tartott kutyát, míg 19 százalékuk macskát. Ezekkel az adatokkal a csehek Európában a háziállatokat tartók élvonalába tartoznak.

A cseh állatorvosi kamara szerint jelenleg nincs nagy érdeklődés az állatorvosi szakma iránt, és várható, hogy öt-tíz éven belül hiány lép fel ezen a területen. Régiónként jelenleg 10 ezer lakosra átlag 2-5 állatorvos esik, és ez a szám csökkenő tendenciát mutat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását