2022. szeptember 30. - Jeromos

Csökkent a cseh munkanélküliség

Májusban 4,1 százalékra csökkent a munkanélküliség Csehországban, áprilisban még 4,4 százalék volt - közölte a Cseh Statisztikai Hivatal (CSÚ) csütörtökön Prágában.
2017. június 8. csütörtök 11:25 - HírExtra
 

A munkanélküliség négy hónapja csökken. Májusban 308 521 munkanélkülit tartottak nyilván, ami 2008 májusa, a gazdasági válság előtti időszak óta a legkevesebb. Eközben folyamatosan emelkedik a szabad munkahelyek száma, májusban a munkaadók 174 ezer állást kínáltak. Éves összehasonlításban is fokozatosan javul a helyzet, tavaly májusban a munkanélküliség 5,4 százalékos volt.

Több régióban történelmi mélyponton van a munkanélküliségi mutató, különösen jó a helyzet az ipari övezetekkel rendelkező régiókban - mondta Katerina Sadílková, a munkaügyi hivatal országos igazgatója. Sadílková szerint a munkanélküliség folyamatos csökkenése a gazdaság folyamatos erősödésének, valamint a szezonális munkahelyek nagyobb számának a következménye. Úgy vélte: a következő nyári hónapokban remény van a munkanélküliség további csökkenésére.

A helyzet a nyugat-csehországi Pilseni régióban a legjobb, ahol 2,6 százalékos a munkanélküliség. A legmagasabb munkanélküliséget Északnyugat-Csehországban és Észak-Morvaországban mutatják ki, 7-8 százalék körül. Éves szinten tavaly 5,5 százalékos volt a munkanélküliség Csehországban. Gazdasági elemzők az idén arra számítanak, hogy a mutató 4,3 százalékra csökken.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását