2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Napokon belül meglesz a Brexit javaslat

A brit kormány "napokon belül" az alsóház elé terjeszti azt a határozati javaslatot, amelyről a legfelsőbb bíróság keddi végzése szerint a képviselőknek szavazniuk kell a brit EU-tagság megszűnéséhez vezető folyamat hivatalos elindítása előtt - mondta kedden, a bírósági döntésre reagáló alsóházi nyilatkozatában David Davis, a Brexit-tárgyalások irányításáért felelős miniszter.
2017. január 24. kedd 15:47 - HírExtra
 
A brit legfelsőbb bíróság kedden kihirdetett döntése szerint a kormánynak a brit parlament előzetes jóváhagyását kell kérnie a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyének aktiválása előtt. Az 50. cikkely szabályozza - és aktiválása hivatalosan elindítja - a kilépési folyamatot.

Theresa May brit miniszterelnök az idei év első negyedének végéig irányozta elő az 50. cikkely aktiválásának bejelentését, és ezzel a kilépési folyamat hivatalos elindítását.

David Davis nem részletezte, hogy a kormány pontosan milyen jellegű tervezetet készít, de kijelentette, hogy a parlament elé kerülő határozati javaslat "egyértelműen megszövegezett" lesz, és a kormánynak a törvényhozási vitával együtt is elegendő ideje marad ahhoz, hogy az 50. cikkelyt az eredeti menetrendben szereplő március végi határidőig aktiválhassa. Hozzátette: a menetrend továbbra is érvényes.

Davis hangsúlyozta: a tervezet nem arról szól majd, hogy az Egyesült Királyság kilépjen-e az EU-ból vagy sem, mivel a döntést erről a brit választók már a tavalyi népszavazáson meghozták.

Éppenhogy, akkor is főleg az idősek és a kevésbé iskolázottak szavaztak

A brit EU-tagságról június 23-án tartott referendumon a résztvevők szűk, 51,9 százalékos többsége arra voksolt, hogy az Egyesült Királyság lépjen ki az EU-ból.

Keddi alsóházi nyilatkozatában Davis kijelentette: a népszavazás után "már nincs visszaút", az Egyesült Királyság mindenképpen kilép az Európai Unióból, mivel a választók "erre utasították" a kormányt, és ezen a legfelsőbb bíróság keddi döntése sem változtatott.

A Brexit-tárgyalásokért felelős miniszter kitért arra is, hogy a legfelsőbb bíróság határozata szerint a brit kormánynak az 50. cikkely aktiválása előtt nem kell előzetesen konzultálnia a skóciai, a walesi és az észak-írországi parlamentekkel. Davis hangsúlyozta: London ennek ellenére szorosan együttműködik majd a három tartományi kormányzattal a kilépési folyamat teljes időtartamában, biztosítandó, hogy a tárgyalássorozat az Egyesült Királyság összes nemzetének kedvező megállapodással zárulhasson.

Skót ötlet

A Skóciában kormányzó Skót Nemzeti Párt (SNP) azonban a legfelsőbb bíróság keddi végzése után jelezte, hogy a londoni alsóházban 50 módosító indítványt nyújt be az 50. cikkely aktiválásának jóváhagyására beterjesztendő kormányzati javaslathoz. Ezek között szerepel majd egy olyan módosítási tervezet is, hogy az Egyesült Királyság "felülvizsgált feltételekkel" maradjon az EU tagja, ha az EU-val a kilépési tárgyalások eredményeként létrejövő megállapodást az alsóház képviselői elutasítanák.

Skóciában a szavazók 62 százaléka a bennmaradásra voksolt tavalyi EU-népszavazáson, és az SNP-kormány azóta többször is felvetette, hogy Skócia nem hagyja magát akarata ellenére "kirángatni" az Európai Unióból.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását