2024. április 27. - Zita

Ébredj fel és válts!

A felébredés és a váltás a két kulcsszó ahhoz, hogy a globális társadalmi és környezeti katasztrófákat elkerülhesse az emberiség - mondta László Ervin a Világváltás című könyvéről tartott csütörtöki beszélgetésen.
2008. március 28. péntek 12:16 - Hírextra

Veszélyeztetett faj lett az ember, saját magát tette azzá - véli László Ervin, a Budapest Klub alapítója és elnöke. Az eredetileg zongoraművészként indult szerző az Egyesült Államok több egyetemén oktatott filozófiát és rendszerelméletet, jelenleg Olaszországban él.

Hetvennél több könyv szerzője, melyeket húsz nyelvre fordítottak le, 2004-ben Nobel-békedíjra jelölték munkásságáért. Magyarországon most megjelent könyve a Változás harmonikus útja alcímet viseli, és az emberi tudatosság fejlődésének szükségszerűségét vázolja fel.

Előnyünk más veszélyeztetett fajokkal szemben, hogy van tudatunk, ezáltal választási lehetőségünk - mondta a szerző. Ma még van esély arra, hogy továbbra is jól éljünk, nem lenne szabad megvárni azt a pontot, ahonnan már nincs visszaút. A veszély globális, ezért a válasznak is annak kell lennie.

A szerző mostantól tíz évre becsli a fordulópontot, amely után a folyamatok visszafordíthatatlanná válnak. A tudatra ébredés és a világról alkotott elképzelésünk megváltoztatása tehát nem halogatható László szerint. Meg kell változnia értékrendünknek, elvárásainknak, életmódunknak.

A meghívott vendégek közül Szentes Tamás akadémikus liberális közgazdasági elméletekből idézve hangsúlyozta, hogy azok valójában nem a piac mindenek felett álló voltát hirdetik. Az egészség ügye, a tudomány és különösen az oktatás nem rendelhető alá tisztán piaci folyamatoknak.

Miszlivetz Ferenc szociológus egy olyan politikai kultúra szükségességéről beszélt, amely nélkül nem valósulhat meg a társadalomban a holisztikus szemlélet. Hangsúlyozta a média szerepét is abban, hogy mit közvetít a nagyközönség felé és miről hallgat.

Vitányi Iván szociológus, országgyűlési képviselő a rációról elmélkedve kiemelte, szükséges egy másfajta racionális-holisztikus gondolkodás elterjedése, hogy az emberiség megelőzze a fenyegető veszélyeket.

László Ervin tapasztalatai alapján biztatónak látja, hogy az emberek fogékonysága az új szemléletre rohamosan nő. A lehetőségeihez képest kell mindenkinek a rá jutó felelősséget felismernie és cselekedni - hangsúlyozta.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását