2024. április 20. - Tivadar
Joachim Gauck német államfő szerint próbatétel lesz a következő néhány esztendő, mert az amerikai elnökválasztás nyomán nagyobb felelősség hárul Európára az egyetemes értékek védelmében.
2016. november 9. szerda 18:02 - HírExtra
 

Joachim Gauck Cottbusban tett sajtónyilatkozatában kiemelte, hogy Németország tiszteletben tartja az amerikai nép döntését és gratulál Donald Trump megválasztott elnöknek.

A választási kampány "nagy nyugtalanságot" okozott az Egyesült Államokban, de a kampány vége egyben annak a reménynek a kezdete is, hogy az új elnök "belép a transzatlanti együttélés hagyományába", amely nemcsak érdekeken alapul, hanem egyetemes értékeken is.

Lehet remélni, hogy a választási kampány időszakával ellentétben megmutatkozik ezen értékek folytonossága "az Egyesült Államokban, a szabadság nagy hazájában" - tette hozzá a német államfő.

Próbatétel

Mint mondta, meglehetősen nyilvánvaló, hogy a következő amerikai elnöki mandátum ideje alatt új kihívásokkal szembesül Németország és Európa, és nagyobb felelősséget vállal egyetemes értékeinek megőrzésében és védelmében. Ez "próbatétel" lesz, és az Atlanti-óceán mindkét partján igazodni kell majd az új helyzethez.

Joachim Gauck táviratban is gratulált Donald Trumpnak az amerikai elnökválasztáson aratott győzelméhez. Németország soha nem felejti el, hogy az Egyesült Államok mindig kiállt szabadságáért és egységéért, és a két népet hosszú és szilárd barátság köti össze - áll a német államfő táviratában, amely szerint a két ország bizalmon alapuló és intenzív együttműködésének továbbra is központi jelentősége lesz a globális kihívások leküzdésében.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását